REISER: Moren til Tjostolv Moland, Mathilde Moland, fortviler over sønnens helsetilstand. Toradag satte hun seg på flyet for å reise til Kongo. (Foto: TV 2)
REISER: Moren til Tjostolv Moland, Mathilde Moland, fortviler over sønnens helsetilstand. Toradag satte hun seg på flyet for å reise til Kongo. (Foto: TV 2)

Molands mor på vei til Kongo

Mathilde Moland ser frem til å møte sin dødsdømte sønn Tjostolv for første gang på elleve måneder.

Torsdag morgen satte hun seg på flyet fra Kristiansand til Kisanghani – med hjemmebakt brød i bagasjen.

– Bekymret

Sist hun var sammen med sønnen var da Tjostolv var hjemme på juleferie i Vegårshei i fjor. Nå sitter 28-åringen i et kongolesisk fengsel, dømt for drap, drapsforsøk og spionasje.

– Det er utrolig viktig for meg å møte ham. Jeg har ikke sett ham på elleve måneder og slik helse hans er nå så er det viktig for meg å besøke ham, sier Mathilde Moland til TV 2.

– Er du bekymret for ham?

– Ja, jeg er veldig bekymret. For det første hadde han det hardt med malaria, og nå dette psykiske som har veldig gått opp og ned.

Like før Moland går om bord i flyet til Amsterdam forteller hun til TV 2 at hun ser frem til å møte sønnen.

Evangelist og daglig leder i Troens Bevis, Rune Edvardsen reiser til Kongo sammen med Mathilde Moland. (Foto: TV 2)
Evangelist og daglig leder i Troens Bevis, Rune Edvardsen reiser til Kongo sammen med Mathilde Moland. (Foto: TV 2)

– Ja, jeg gleder meg. Det gjør jeg.

Med i Molands reisefølge er blant andre evangelist og Kongo-kjenner Rune Edvardsen og flere journalister. Det er ventet at de skal være i Kisangani klokken 11.30 fredag. Mathilde Moland har planlagt å være i Kongo til mandag.

– I begynnelsen var han redd for at moren skulle komme, men nå har det snudd til det positive. Han har sagt til meg at «jeg tror hun er trygg når hun er med deg», forteller Edvardsen som har daglig kontakt med Tjostolv.

LES OGSÅ: Moland ber om legehjelp
Tjostolv Molands mor: – Hjelp ham!

(artikkelen forsetter under)

360030

Nødvendig tur

De nærmeste i familien støtter Moland i å dra ned til sønnen.

– De ser at det er veldig nødvendig at jeg drar. At vi kommer ned nå tror jeg er veldig påkrevd, sier Moland til Tvedestrandsposten.

Også ukjente mennesker har sendt sine støtteerklæringer til Moland-familien.

– Jeg får hilsener både fra folk i bygda og fra hele landet. Det er mange mødre som har opplevd at en sønn eller datter har kommet skjevt ut.

Mener tilståelsesbrevet er forfalsket

I tirsdagens runde i ankesaken i Kisangani ble et brev hvor drapsdømte Tjostolv Moland tilsynelatende innrømmer at han tok livet av sjåføren Abedi Kasongo lagt fram. Faren til den dømte 28-åringen, Knut Moland hevder overfor tv2nyhetene.no at han med én gang kunne se at brevet der sønnen angivelig tilstår er falsk.

Heller ikke Mathilde Moland fester lit til brevet. Hun mener sønnens tilstand er så dårlig at han ikke forstår konsekvensene av det han kan ha skrevet, skriver Aftenposten.

VG har hevdet at det finnes to brev. I det siste skal angivelig Moland skrive at han ikke vet hvem som sto bak drapet. Dette brevet ble ikke lagt fram i retten.

LES OGSÅ: Furuholmen: – Det som skjer i rettssalen er vondt å se på

 Tjostolv Moland og Joshua French under en pause utenfor rettssalen i Kisangani.  (Foto: Meek, Tore/SCANPIX)
Tjostolv Moland og Joshua French under en pause utenfor rettssalen i Kisangani. (Foto: Meek, Tore/SCANPIX)