VAKSINEKØ: Det var køer av voksne med barn under seks år  som kunne få svineinfluensasprøyter på Tøyensentret i Oslo onsdag. Risikogruppene og helsepersonell i Norge skal snart være dekket. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
VAKSINEKØ: Det var køer av voksne med barn under seks år som kunne få svineinfluensasprøyter på Tøyensentret i Oslo onsdag. Risikogruppene og helsepersonell i Norge skal snart være dekket. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)

Flere hundre tusen smittet på én uke

Influensasmitten er større enn noen gang. Og nå er svineinfluensaen på full fart nordover.

Så mange som 630.000 nordmenn kan ha blitt smittet av svineinfluensa siden mai i Norge. Bare den siste uken ble flere hundre tusen smittet, ifølge Folkehelseinstituttet.

Økningen vi har sett de siste ukene har fortsatt, og i forrige uke (uke 45) fikk 14 prosent av dem som gikk til legen diagnosen «influensalignende sykdom».

Høyest andel var i Region Sør og Øst med henholdsvis 20,3 prosent og 14,6 prosent. 2.500 personer fikk i uke 45 laboratoriepåvist influensa.

Sammenlignet med influensaaktiviteten tidligere år er aktiviteten nå den høyeste som er noen gang er målt, ifølge Folkehelseinstituttet.

Les også: Slik finner du ditt vaksinested

– Forventer flere syke

Lege Siri Hauge jobber på Folkehelseinstituttets avdeling for infeksjonsovervåking. Hun sier at det er ingenting som tyder på at smitten vil avta.

– Dette viser bare at langt flere blir syke under en pandemi. Smittefaren er større enn for noen uker siden og vi forventer at enda flere vil bli syke framover, sier legen til tv2nyhetene.no.

Legen forteller at det omtrent ikke eksisterer andre influensaviruser akkurat nå.

– Det er nesten bare svineinfluensa vi ser nå, sier hun.

På vei nordover

Verst har det gått utover sør- og Østlandet, men mye tyder nå på at viruset vil slå kraftigere ut også nord i landet.

- Det kan se ut som smitten vil øke endel i nord den nærmeste tiden.

– Bør folk være redde?

Nei, slik det har utviklet seg er tallene egentlig forventet. Sykdommen er den samme og viruset har ikke endret seg. Det viktigste nå er at alle risikogruppene får vaksinen, forteller Hauge.

Les også: Skal du vaksineres én eller to ganger?

HØYESTE INFLUENSAAKTIVITET SOM ER MÅLT: Influensaliknende sykdom (ILS) i Norge. Grafen viser andel (%) av alle legekonsultasjonene pr. uke hvor diagnosen influensaliknende sykdom ble satt.
 ( © Folkehelseinstituttet)
HØYESTE INFLUENSAAKTIVITET SOM ER MÅLT: Influensaliknende sykdom (ILS) i Norge. Grafen viser andel (%) av alle legekonsultasjonene pr. uke hvor diagnosen influensaliknende sykdom ble satt. ( © Folkehelseinstituttet)

750.000 vaksinedoser

I slutten av forrige uke var rundt 750.000 vaksinedoser fordelt, mens det denne uka sendes ut ytterligere 187.000 doser.

– Vi nærmer oss millionen, og det er omtrent hva vi har beregnet er nødvendig for den første fasen av vaksineringen, den som omfatter risikogrupper og helsepersonell, sier seniorrådgiver Therese Øgaard i Folkehelseinstituttet.

Les også: Her er det flest influensasyke

Kan forsinke vaksineprogrammet

Helsemyndighetene venter nå på en leveranse med 260.000 doser med svinevaksinen, og det er fortsatt usikkert om neste ukes vaksineprogram kan gå som vanlig.

– Det er noen forsinkelser på grunn av den voldsomme produksjonen. Dette gjelder alle landene som har bestilt vaksinen, sier Siri Hauge.

Etter planen skal det være vaksiner til 21 prosent av befolkningen i løpet av neste uke.

Les også: Disse vaksine-bivirkningene har folk fått