schøtt pedersen (Foto: TV 2)
schøtt pedersen (Foto: TV 2)

Hva gjør denne statsråden?

Stortinget lurer på hva statsråd Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen bruker arbeidsdagen til.

Opposisjonen på Stortinget er fortsatt usikker på Schjøtt-Pedersens rolle, etter at statsminister Jens Stoltenberg i dag forsøkte å forklare hva jobben til den nye statsråden ved statsministerens kontor går ut på.

Møtte ikke selv

Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande ba i dag om at Schøtt-Pedersen kom til Stortinget for å forklare hvilken rolle han egentlig skal ha, ettersom han er utnevt til statsråd uten noe spesielt fagansvar.

Les Ole Berthelsens blogg: Hvor var Schøtt-en?

Schøtt-Pedersen reiste i stedet til Trondheim på landsmøtet til Norges fiskarlag, der han besvarte spørsmål fra TV 2 om hva hans arbeid går ut på.

– Regjeringen har kommet til at det er hensiktsmessig å ha en egen statsråd som bistår statsministeren uten å ha andre arbeidsoppgaver, sier Schøtt-Pedersen til TV 2 Nyhetene.

Sjelden til Stortinget

Etter å ha vært stabssjef hos statsministeren fikk Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen ikke bare opprykk til statsråd, men også et betydelig lønnspåslag da han 20. oktober ble utnevnt til statsråd ved statsministerens kontor. Statsminister Jens Stoltenberg innrømmer imidlertid at Schjøtt-Pedersen sjelden kommer til å møte i Stortinget.

– Det er regjeringen selv som bestemmer hvordan de organiserer sitt arbeid, sa Stoltenberg i Stortinget.

Opposisjonspartiene mener regjeringssjefen glemmer at regjeringen er utgått fra Stortinget, og beskylder ham for å bryte grunnleggende prinsipper i parlamentarismen.

– Dette er en regjering som holder seg med ministre for å ordne på pulten og ordne dagboka, sier Venstres parlamentariske leder Trine Skei Grande.

Skal utredes

Statsministeren avviser kritikken fra opposisjonen, og mener det er uproblematisk med en egen statsråd ved statsministerens kontor.

– Det konstitusjonelle ansvaret er det samme for Schjøtt-Pedersen som for alle de andre statsrådene, sa Stoltenberg i Stortingets spørretime.

Opposisjonen mener derimot at det er et problem at Schjøtt-Pedersen kan svare for regjeringen alle andre steder enn i Stortinget.

– Vi kan ikke ha en statsråd som ikke kan møte der han er ansvarlig, men som sitter på tv og debatterer, sier Solberg til TV 2.

Grunnlovsfestet plikt

Stortinget har en grunnlovsfestet plikt til å føre kontroll med alle statsrådene. Derfor skal presidentskapet nå gå igjennom forholdet mellom Stortinget og den nye statsråden ved statsministerens kontor.

– Det kan ikke være slik at en statråd skal kunne fylle dagen sin med avgjørelser Stortinget ikke kunne føre kontroll med, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten.

På vegne av Kristelig Folkepartis stortingsgruppe har Høybråten sendt et brev til presidentskapet og bedt om at de foretar alle avklaringer på hvordan Stortinget skal ivareta sin rolle som kontrollorgan overfor en statsråd uten ansvar for et eget fagområde.

Starter gjennomgang

Stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) lover at presidentskapet vil ta fatt på arbeidet allerede denne uken.

– Her må vi bygge delvis på erfaring, så må vi bygge på regelverket og på parlamentarisk tradisjon, sier Andersen til TV 2.

Høybråten forventer at regjeringen vil forholde seg til Stortinget.

– Jeg tar det for gitt at både Schjøtt-Pedersen og statsministeren vil følge opp det Stortinget da kommer til, viss ikke kan dette bli en historisk styrkeprøve mellom Storting og regjering, sier Høybråten.