Politiet etterforsket Trond Giskes sjåfør etter at TV 2 målte farten til nærmere 140 kilometer i timen.  (Foto: TV 2)
Politiet etterforsket Trond Giskes sjåfør etter at TV 2 målte farten til nærmere 140 kilometer i timen. (Foto: TV 2)

Giskes sjåfør etterforskes for råkjøring

Agder politidistrikt vil undersøke om næringsministerens sjåfør brøt loven da han kjørte i opp mot 140 kilometer i timen i 100-sone.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det gikk fort da nærings- og handelsminister Trond Giske skulle rekke et møte med Aker Solution tirsdag. TV 2 filmet hendelsen som viser at Giskes sjåfør kjører forbi flere biler på motorveien. Farten når helt opp til 140 km/t i 100-sone.

Se video av råkjøringen nederst.

Begge sjåførene etterforskes

Onsdag bekrefter politietterforsker Nils Grønås ved Agder politidistrikt overfor TV 2 at Giskes sjåfør vil bli etterforsket.

TV 2s reportasjeteam ble vitne til råkjøringen da de ble forbikjørt av regjeringsbilen på E18 mellom Lillesand og Kristiansand. Farten var så høy at tv-teamet valgte å dokumentere hendelsen. Politiet skal også etterforske TV 2-sjåføren.

– Bakgrunnen for det er de opplysningene som har kommet fram i media, og da har vi tatt den beslutningen at vi starter etterforskning mot fører av statsrådens bil og TV 2. Saken blir etterforsket på vanlig måte, slik andre fartsoverteredelser blir, sier Grønås til TV 2.

HØY HASTIGHET: Med mobilvideo dokumenterte TV 2 at hvordan bilen med statsråden i passerer en rekke biler på vei til møtet med flere næringslivsledere. (Foto: TV 2)

Giske kan bli innkalt til avhør

– Giske var passasjer i den ene bilen. Kan han på noe tidspunkt bli etterforsket?

– Nei, han er å betrakte eventuelt som et et vitne.

Politiet har ikke tatt stilling til om de skal innkalle næringsministeren til vitneavhør.

– Det har vi ikke tatt stilling til, men sånn rent hypotetisk så kan det være aktuelt, sier Grønås til TV 2.

Politiet regner med å være ferdig med etterforskningen om en uke eller to.

LES OGSÅ: Sterke reaksjoner etter Giske-råkjøring

– Offentlig interesse

TV 2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæther sier at tv-kanalen har vært helt åpne om det som ble gjort, og at det ikke er ønskelig å gjemme vekk slikt stoff når det er av offentlig interesse.

– Vårt team reagerte instinktivt og dokumenterte hendelsen, slik alle gode journalister gjør. Når vi først sitter på materialet, kan vi selvsagt ikke la være å sende det bare å for å beskytte oss selv, sier Årsæther til tv2nyhetene.no.

Blir settestatsråd for fiskeriministeren (Foto: TV 2)

– Hvilke vurderinger blir gjort når det bestemmes at loven skal brytes for å dekke et potensielt lovbrudd?

– Det er langt fra uvanlig at vi tøyer loven når vi driver innsamling av dokumentasjon. Dette kan for eksempel være ved utilbørlig press under oppdrag i utlandet, ved fotografering på områder med fotoforbud eller foto av personer som ikke ønsker det selv. Et eksempel av høy prinsippiell karakter er da vi filmet Viggo Kristiansen mens retten var satt i Baneheia-saken, forteller Årsæther.

Giske vil ikke beklage

Næringsminister Trond Giske mener sjåføren hans kjørte ansvarlig selv om farten gikk langt over fartsgrensen – til et møte Giske hadde god tid til å rekke.

– Hadde det vært uansvarlig kjøring, uansett hvilken sjåfør det hadde vært, så hadde jeg sagt ifra. Det opplevde jeg ikke i går, sier Giske til TV 2 onsdag.

På vei inn til Stortingets spørretime gjorde han det klart at han ikke kommer til å beklage hendelsen.

– Det er vanskelig å beklage når jeg ikke vet hva jeg skal beklage. Jeg vet ikke hvor fort sjåføren kjørte, jeg satt i baksetet.

LES MER: Giske vil ikke beklage råkjøring

Loven ikke lik for alle

Regjeringsbiler er såkalte utrykningskjøretøyer, og det er dermed opp til sjåføren å vurdere hva som er hensiktsmessig fart.

– Spesielle regler gjelder for utrykningskjøretøy i tjeneste. Men også der er det regler for når man kan bryte veitrafikklovens bestemmelser, sier politietterforsker Grønås.

Kongehusets medlemmer og diplomater slipper også unna fartskontrollene. Men de kan i tillegg påberope seg diplomatisk immunitet og dermed slippe straffeforfølgelse, selv om de skulle trå litt ekstra hardt på gasspedalen.

Se video: Full fart med Giske i baksetet: