Tjostolv Moland i forrige runde i retten i Kisangani.  (Foto: Tore Meek / Scanpix .)
Tjostolv Moland i forrige runde i retten i Kisangani. (Foto: Tore Meek / Scanpix .)

Knut Moland: – Dette brevet er falsk

Tjostolv Molands far er helt sikker på at tilståelsesbrevet er forfalsket.

I tirsdagens runde i ankesaken i Kisangani ble et brev hvor drapsdømte Tjostolv Moland tilsynelatende innrømmer at han tok livet av Abedi Kasongo lagt fram.

– Jeg forårsaket at Abedi Kasongo døde. Jeg ber om tilgivelse. Det er jeg som drepte Abedi Kasongo, leste tolken opp fra brevet. Etterpå spurte dommeren Moland om dette stemte. Da svarte Moland bekreftende, ifølge VG Nett.

To brev

VG skriver imidlertid i dagens papirutgave at det finnes to ulike brev. De er begge datert 7. november.

I det andre brevet, som gjengis i dagens avis, unnskylder Moland seg for problemene hans opphold i Kongo har skapt for familien, men at han ikke vet hvem som sto bak drapet.

Ifølge Moland var sjåføren et offer for konflikten i Kongo, men han skriver at han vil bistå familien økonomisk i fremtiden.

Dette brevet ble ikke lagt fram i retten.

Brevet skal ha blitt skrevet i forkant av møte med sjåførens enke, mens tilståelsesbrevet ble skrevet underveis i møtet.

LES OGSÅ: Furuholmen: – Det som skjer i rettssalen er vondt å se på

Mener brevet er falsk

Faren til den dømte 28-åringen, Knut Moland hevder overfor tv2nyhetene.no at han med én gang kunne se at brevet der sønnen angivelig tilstår er falsk.

Brevet lyder «I caused the death of Abedi Kasongo, and I ask for forgivnes. It is me! Who killed Abedi Kasongo that is why I ask for forgivnes»

– Den falske underskriften er så dårlig, at jeg så med en gang at den var falsk. Legg også merke til at FORGIVENES er feilstavet to ganger med bare én s. Tjostolv er meget god i engelsk. Han kan nok gjøre én skrivefeil, men ikke den samme to ganger. Dette har andre skrevet, og er nå hovedbevis i en sak med dødsstraff, mener Moland.

LES OGSÅ: Moland fortsatt psykisk syk

– Tolken oversatte til «jeg skjøt»

Tjostolvs Molands advokat, Marius Dietrichson bekrefter til tv2nyhetene.no at det finnes to ulike brev, med motstridende innhold.

De militære styresmaktene i Kongo har pålagt ham å ikke si noe negativt om Molands psykiske tilstand, men Dietrichson er klar på at Moland ikke burde vært i retten onsdag.

– I retten i dag sa han at han tar ansvaret for hendelsene fordi det er forventet av ham, men han understreket at det ikke var han som skjøt. Moland sa «jeg tar ansvaret, men det var ikke jeg som skjøt». Dette oversatte tolken til «jeg tar ansvaret, og jeg skjøt». Saken ble ikke noe bedre av den grunn, forteller Dietrichson.

– Han er forvirret

Molands mor mener brevene viser hvor syk sønnen er.

– Han er langt fra sine fulle fem. At han har skrevet to brev samme dag med ulikt innhold viser bare hvor forvirret han er og hvilken fantasiverden han lever i, sier Mathilde Moland til VG. Hun reiser til Kongo for møte sønnen fredag.

Da retten startet opp onsdag, ba Tjostolv Moland om legehjelp.