- KJØRTE ANSVARLIG: Næringsminister Trond Giske vil ikke beklage at bilen han satt i kjørte i 140 km/t, og sier at sjåføren kjørte ansvarlig.  (Foto: TV 2)
- KJØRTE ANSVARLIG: Næringsminister Trond Giske vil ikke beklage at bilen han satt i kjørte i 140 km/t, og sier at sjåføren kjørte ansvarlig. (Foto: TV 2)

Giske vil ikke beklage råkjøring

– Jeg tenkte ikke på at det kunne være uansvarlig kjøring, sier næringsministeren etter å ha blitt avslørt i 140 km/t.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag kveld kunne TV 2 kunne vise hvordan sjåføren til Trond Giske råkjørte i opp mot 140 km/t med Giske i baksetet.

Nærings- og handelsministeren mener sjåføren hans kjørte ansvarlig selv om farten gikk langt over fartsgrensen på 100 km/t – til et møte Giske hadde god tid til å rekke.

LES OGSÅ: Giskes sjåfør etterforskes for råkjøring

– Vet ikke hva jeg skal beklage

– Hadde det vært uansvarlig kjøring, uansett hvilken sjåfør det hadde vært, så hadde jeg sagt ifra. Det opplevde jeg ikke i går, sier Giske til TV 2 onsdag.

Han påpeker at det er snakk om profesjonelle sjåfører som kjører regjeringsbilene.

– Jeg har veldig stor tillit til regjeringsbiltjenestens sjåfører. De er godt trent, og er mye bedre kvalifisert til å vurdere ulike situasjoner enn det jeg er.

– Opposisjonen mener du er arrogant når du ikke vil beklage.

– Det er vanskelig å beklage når jeg ikke vet hva jeg skal beklage. Jeg vet ikke hvor fort sjåføren kjørte, jeg satt i baksetet.

– Synes du det er en fare for sikkerheten å kjøre for fort?

– Absolutt. Det er viktig at vi følger trafikkreglene, men nå er regjeringsbilene under en egen instruks.

Se hele intervjuet med Giske:

LES OGSÅ: Sterke reaksjoner etter Giske-råkjøring

Filmet råkjøringen

TV 2s reportasjeteam ble vitne til råkjøringen da de ble forbikjørt av regjeringsbilen. Farten var så høy at tv-teamet valgte å legge seg bak for å filme.

– Hadde dere det travelt?

– Nei, vi hadde god tid. Vi kom til og med for tidlig til det neste møtet, sier Giske.

Da næringsministeren var ferdig med tirsdagens møte i Aker Solutions, konfronterte TV 2 han med råkjøringen på E18 mellom Lillesand og Kristiansand.

– Jeg var opptatt i telefonen og fulgte ikke med på farten. Den har heldigvis ikke jeg ansvaret for, sa næringsministeren.

Speedometeret i TV 2s bil viste at regjeringsbilen var oppe i hele 140 km/t i 100-sonen.

– Nei, dette tror jeg ingenting på. Det er alvorlige påstander du kommer med mot en sjåfør. Dette bør du ha god dokumentasjon på, avsluttet Giske før han satte seg inn i bilen igjen.

SE: Her råkjører sjåføren – med Trond Giske i baksetet

Å kjøre rundt på statsråder ansees som sikkerhetskjøring. (Foto: TV 2)

Kan få polititrøbbel

Agder politidistrikt skal undersøke om TV 2 gjorde noe ulovlig da tv-teamet fulgte etter statsrådens bil, melder NTB.

– Dersom de filmer sitt eget speedometer, og legger det ut på TV og internett, har de jo skapt sitt eget bevismateriale, sier politiadvokat Leif Aleksandersen i Agder politidistrikt til VG.

UP-sjef Runar Karlsen sier at fartsgrensen gjelder alle, bortsett fra utrykningsbiler og regjeringsbiler, som også regnes som utrykningskjøretøy. Det er dermed opp til sjåføren å vurdere hva som er hensiktsmessig fart.

Vaktsjef Bjørnar Solheim i TV 2 sier at teamet reagerte bevisst da de så Giskes bil passere. De mente at bilen kjørte forbi i svært høy hastighet.

– Vi fulgte etter og dokumenterte farten. Vi har helt åpent vist fram hvordan vi gjorde dette, sier Solheim.

Da Nationen i fjor la seg på hjul etter Liv Signe Navarsete og hennes sjåfør, som råkjørte i 80-sone, endte det med bot både til sjåføren og Nationens sjåfør.

Staten bruker hvert årmillioner av kroner på kampanjer for trafikksikkerhet. Et viktig budskap er at passasjerer også har et ansvar for å si i fra når fartsgrenser eller andre trafikkregler brytes.

GISKE I FARTA: TV 2 filmet regjeringsbilen til Trond Giske i 140 kilometer i timen mellom Lillesand og Kristiansand. (Foto: TV 2)