tangen skole (Foto: TV 2)
tangen skole (Foto: TV 2)

Vil legge ned nye skoler

Svelvik kommune brukte 80 millioner på å pusse opp to skoler. Nå vil rådmannen stenge skolene på grunn av pengemangel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Beslutningen har ført til opprør blant foreldrene i kommunen.

– Dumt

Hanna og Nanna risikerer å miste skolen sin. Rådmannen i Svelvik kommune utenfor Drammen vil nemlig stenge skolen deres, for å få budsjettet i balanse.

– Jeg synes det er veldig dumt, sier Hanna Eidsmoen til TV 2 Nyhetene.

Og venninnen er enig.

– Jeg synes det er dumt. Da må jo alle barna ta buss, sier Nanna Bogen Lauritzen.

– Ikke skolen sin skyld

Heller ikke foreldreutvalget forstår seg på kommunen.

– Årsaken til overskridelsene er jo ikke skole. Det er jo andre sektorer som helse og barnevern som trekker de store kostnadene, sier leder i foreldreutvalget ved Tangen skole Liv Brekke Eidsmoen.

Rådmann Svein Torgersen føler han ikke har noe valg. Kommunen må allerede bruke kassakreditten i banken for å betale lønningene.

– Vi har over tid brukt mer penger enn vi har av inntekter. Vi har investert veldig tungt, blant annet i skolebygg. Og nå får vi virkeligheten midt i fleisen, sier rådmann Svein Torgersen.

– Dårlig planlegging

Rådmannen vil også stenge nyoppussede Berger skole, som åpnet for bare to måneder siden. Nå er det opprør blant foreldrene i kommunen.

– De har jo nettopp vedtatt å pusse opp skolene våre for 80 millioner kroner. Og det er jo våre penger de bruker. Så skal de legge ned skolene igjen. Det er dårlig planlegging, mener Brekke Eidsmoen.

På Robek-listen

Det er bare to år siden Svelvik sto på den såkalte Robek-lista over kommuner som er satt under administrasjon. Der står allerede hver tiende kommune i Norge. Nå bærer det inn på lista igjen for Svelvik. Varaordfører Børge Sandnes mener politikerne bare har gjort jobben sin.

– Noe av årsaken er inntektssystemet til kommunene som er veldig uforutsigbart. Vi er en liten kommune som er sårbare for skatteinntekter. Så har vi vært nødt til å investere i disse skolebyggene det har vært snakk om, sier Sandnes til TV 2.

Skal ta et par ord med rådmannen

Tirsdag kveld møtte foreldreutvalgene i kommunen politikerne. Torsdag er det folkemøte i Svelvik. Nanna vet hva hun vil si til rådmannen.

– Ikke legg ned skolen vår! Og så tror jeg jeg skal ta et par ord med han, avslutter hun.