obama (Foto: TV 2)
obama (Foto: TV 2)

Ny PST-sjef: – Obama-besøket blir en utfordring

– Amerikanerne må følge våre lover og regler, sier Janne Kristiansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Janne Kristiansen tok tirsdag fatt på jobben som den nye sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Obama en utfordring

En av de første oppgavene den nye PST-sjefen ble informert om, var planene for president Barack Obamas Norgesbesøk. PST bistår Oslo politidistrikt med livvakter og trusselvurderinger til det som blir det største sikkerhetsopplegget i Norge noensinne.

– Det er stort og veldig ressurskrevende. Sikkerhetsvurderingene gjøres fortløpende, og i samarbeid med Secret Service, sier Kristiansen til TV 2 Nyhetene.

– Men ligger det noen utfordringer i et så tett samarbeid?

– Det er klart vi har forskjellig bakgrunn. Men når amerikanerne kommer til Norge så må de underkaste seg våre lover, våre regler. Og det er de nok også inneforstått med.

Norge som fristed

Men den mest åpenbare prioriterte oppgaven for PST i overskuelig framtid blir kontraterror.

– Vi lever i et lite land i utkanten av verden, men vi ser at det er ting som skjer som kan ramme Norge. Og at det kan være personer som vil bruke Norge som planleggingssted for operasjoner i utlandet, sier Kristiansen.

Hun er bekymret for at Norge kan bli et fristed for terrorister, blant annet fordi Norge ikke har implementert EU-direktivene som har kommet etter 2001.

– Jeg tror at man ser på Norge som et land hvor man kan operere noe friere enn i andre land, som har andre metoder enn det vi har. Dette er ting vi må ta inn i vurderingen.

Fri flyt av bevis

– Hva mener du med operere friere?

– Vi er ikke medlem av EU. Det betyr at alle direktivene som har kommet etter 2001 i EU, de har ikke vi implementert. Sånn som arrestordren og fri flyt av bevis. Det kan utnyttes av ulike grupper, sier den nye PST-sjefen.

– Mener du med det at Norge trenger det nye, omstridte datalagringsdirektivet?

– Det ligger nå på politisk plan, og mer har jeg ikke å si om det på nåværende tidspunkt.

Vanskelig balansegang

Kristiansen innrømmer likevel at direktivet griper rett inn i spørsmålene rundt personvern og rettssikkerhet, og at balansegangen mellom personvern og rikets sikkerhet er vanskelig.

– Det er klart det er vanskelige avveininger. Personvern setter jeg meget høyt, rettssikkerhet er det viktigste og har for meg vært det hele min karriere. Det kommer det fremdeles til å være, sier Kristiansen.