Advokat Morten Furuholmen er sjokkert over rettssikkerheten til de to nordmennene i Kongo. (Foto: TV 2)
Advokat Morten Furuholmen er sjokkert over rettssikkerheten til de to nordmennene i Kongo. (Foto: TV 2)

Furuholmen: – Det som skjer i rettssalen er vondt å se på

Advokat Morten Furuholmen er svært opprørt over rettssikkerheten til Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo.

– Denne saken her tar egentlig aldri pause, det er dramatikk daglig. Det som har skjedd i dag er et trist kapittel i forhold til rettssikkerheten. Vi har vært vitne til er to syke mennesker, begge fysisk syke, og Moland er psykisk veldig syk. Legen har foran advokat Dietrichson og UD der nede bekreftet at han er psykotisk, men det var et tema dommeren ikke var interessert i. Det man gjør nå er å låse et faktum som kan sikre et økonomisk utkomme til de pårørende og fornærmede, på bekostning av et psykisk nedbrutt menneske, sier advokat Morten Furuholmen til TV 2 Nyhetene.

Vedkjent seg brevet, men ikke innholdet

Tirsdag formiddag måtte psykisk syke Tjostolv Moland møte i retten i Kongo sammen med Joshua French, til tross for at en lege har slått fast at Moland er for syk til å stille i retten.

– Det er vondt å se på det som skjer i retten, det er en rettsfallitt vi er vitner til, mener Furuholmen.

Tjostolv Moland var tydelig aggressiv mot Joshua French i retten torsdag. På bildet sparker Moland mot French. (Foto: Meek, Tore/SCANPIX)
Tjostolv Moland var tydelig aggressiv mot Joshua French i retten torsdag. På bildet sparker Moland mot French. (Foto: Meek, Tore/SCANPIX)

Moland er innlagt på sykehus, men myndighetene har gitt uttrykk for å sende ham tilbake til fengselet så snart han er frisk nok til det.

I retten tirsdag skal Moland ha vedkjent seg et brev, med en tilståelse av at Moland begikk drapet på sjåføren Abedi Kasongo i Kongo.

– Jeg har snakket med advokat Dietrichson i dag, og det han bekrefter er at dommeren har spurt om han vedkjenner seg å ha noe med dette brevet å gjøre. Det er et brev som han enten har undertegnet på eller skrevet. Det han har sagt er at han vedkjenner seg at han kan knyttes til brevet, men han har ikke sagt at han står inne for innholdet, forteller Furuholmen.

– Dette er iscenesatt

Advokaten har snakket med Moland via telefon senest lørdag.

– Han har hele tida tilstått til meg at han har empati og føler medlidenhet og forståelse for enkesituasjonen, men vet ikke selv hvem som har drept vedkommende, sier Furuholmen.

Han mener det å bruke en avskrift fra en psykotisk person, som har blitt låst inne på et rom, dopet ned og nesten blitt narkoman, er skremmende.

Molands bekreftende svar angående brevet i retten tirsdag, skal ha fått hans medtiltalte, Joshua French, til å reagere.

Joshua French vil få frem sin side av saken, og vil legge ut det han hevder er sannheten på nett.  (Foto: Meek, Tore/SCANPIX)
Joshua French vil få frem sin side av saken, og vil legge ut det han hevder er sannheten på nett. (Foto: Meek, Tore/SCANPIX)
– French må være i en fortvilt situasjon. Han er svekket fysisk, han har vært alene i lengre tid og har en bestekamerat som har blitt psykotisk, der man altså bruker hans psykotiske uttalelser som går i alle retninger mot ham som et vitne. Dette er iscenesatt i regi av domstolen og aktørene, som ikke har noe med rettssikkerhet å gjøre, og som er et overgrep mot de to. Jeg håper at man begynner å reagere kraftig på dette, mener Furuholmen.

Vil ha erstatningssøksmålet mot Norge ut av saken

Advokat Furuholmen tror det er sannsynlig at retten vil føre Moland som aktør onsdag.

– Det vi er vitne til nå er at man bare banker gjennom et faktum og nærmest ut fra stående applaus får et resultat som man har bestilt på forhånd, ved å dope ned og bruke kynisk en psykotisk syk tiltalt, sier han.

Furuholmen mener det viktigste er å få erstatningssøksmålet mot staten Norge ut av saken, siden det vil blokkere for en forhandlingsløsning. I tillegg er han opptatt av å få flest mulig ressurser inn i saken. Siden Joshua French har britisk statsborgerskap, følger også britiske myndigheter saken.

– Er det en klar forverring av tilstanden til Moland?

– Jeg tror hans sinnstilstand varierer og går fram og tilbake. Det at legen mandag sa at han er psykotisk, at han er innesperret og får sterke medisiner som gjør at han nå nærmer seg abstinenssymptomer, sier vel sitt om hans reelle situasjon, forteller Furuholmen.

Har liten tro på et rettferdig resultat

Han tror ikke rettssaken vil ende til nordmennenes beste.

– Dette er en styrt prosess som er skremmende, og ikke kan annet enn ende på feil side av skalaen i forhold til et rettferdig resultat. Hvis ikke retten vil høre på noen advarsler eller følge noen spilleregler, så er man jo satt på sidelinjen bokstavelig talt, og da vil dette i alle fall domsresultatmessig ende helt galt, sier Furuholmen.

Likevel har han et håp om at saken vil løses.

– Vi kan ikke akseptere den atferden med vitner til, vi kan ikke godta at to norske statsborgere ender sine dager som ødelagte eller døde individer i Kongo, og vi kan ikke akseptere prosessen. Denne saken må finne en løsning, jeg tror på det, men det er komplisert og det er et drama som går hele tiden og som vi nå ser direkte fra fjernsynsskjermen.