margareth thatcher (Foto: TV 2)
margareth thatcher (Foto: TV 2)

Thatcher var skeptisk til samlet Tyskland

Ikke alle likte tanken på et forent Tyskland. Spesielt ikke den britiske statministeren Margareth Thatcher.

Berlinmuren falt, og med det var spørsmålet om Tysklands gjenforening øverst på den internasjonale agendaen.

Men over 40 år etter krigens slutt var det ikke alle som likte tanken på et nytt, sterkt Tyskland i hjerte av Europa. Den daværende presidenten i Frankrike, Francois Mitterrand og Storbritannias statsminister, Margaret Thatcher, var bekymret.

– Thatcher svært skeptisk

Hemmelige notater, offentliggjort av det franske utenriksdepartementet i forbindelse med feiringen av Berlinmuren fall, viser særlig Thatchers frykt for et samlet Tyskland.

– I løpet av våren 1990 er Thatcher svært skeptisk, svært imot den tyske gjenforeningen, sier arkivdirektør Jean Mendelson til TV 2 Nyhetene.

Thatcher mente at den vesttyske kansleren Helmut Kohl gikk altfor raskt frem. Rapporten viser hvordan Thatcher henvendte seg til Frankrikes ambassadør i Storbritannia, Luc de Barre de Nanteuil, under en middag i London 13. mars 1990, og uttrykte sin frustrasjon.

– Kohl er blitt overlegen

«Kohl er i stand til hva som helst. Han har blitt en annen mann. Han ser seg selv som overlegen, og oppfører seg deretter. Bare se hvordan han oppfører seg sammen med Gorbatsjov», sier Thatcher, ifølge rapporten.

– Thatcher mener kansler Kohl har mistet all form for moderasjon. Hun sammenligner, og jeg tror hun bruker ordet Anschluss, eller noe i nærheten av det, sier Mendelson.

«Anschluss» er den tyske betegnelsen på det nasjonalsosialistiske Tysklands annektering av nabolandet Østerrike 12. mars 1938. Sammenslåingen opphørte etter Tysklands nederlag i andre verdenskrig.

– Den eneste som forstod

Ifølge rapporten sier den franske ambassadøren Nanteuil at han ble slått av Thatchers bitre tone. Som en svoren motstander av kommunismen var hun glad for kommunismens fall i Europa, men hun uttrykte ingen glede over Øst-Europas nye frihet.

«1990-tallet starter med eufori, men kan bli en katastrofe», mente hun, ifølge den franske rapporten.

– Thatcher følte at hun var den eneste som viste sin skepsis til den tyske gjenforeningen, og at de andre europeiske og internasjonale lederne ikke forstod rekkevidden av et samlet Tyskland, sier Mendelson.

Men gjenforeningen lot seg ikke stanse, og elleve måneder etter murens fall var Øst- og Vest-Tyskland samlet.