Lisbeth Berg Hansen (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)
Lisbeth Berg Hansen (Foto: Roald, Berit/SCANPIX)

Omfattende politietterforskning av fiskeriministerens selskap

Fiskerminister Lisbeth Berg-Hansens selskap Sinkaberg-Hansen AS etterforskes for omfattende lakserømming.

Politiet har gjennomført en rekke avhør og vil i løpet av to til tre uker bestemme seg for om det skal tas ut en siktelse mot oppdrettsgiganten Sinkaberg-Hansen AS.

Selskapet, som eies av fiskerminister Lisbeth Berg-Hansen etterforskes for omfattende lakserømming.

LES OGSÅ: Vurderer fiskeriministerens habilitet

– Politiet ser alvorlig på saken og er akkurat ferdig med en rekke avhør, opplyser politiadvokat Elin Helén Kvalvik Utvik.

Utvik jobber som miljøjurist ved Nord-Trøndelag politidistrikt, og har erfaring fra en rekke saker som omhandler miljøkriminalitet.

– Saken er fortsatt under politietterforskning, men vi håper å kunne avslutte etterforskningen i løpet av to til tre uker. Først da vil det bli avgjort om det skal tas ut en siktelse mot selskapet, sier politiadvokat Utvik.

– En av verstingene

Sinkaberg-Hansen AS ble 22. september i år anmeldt for omfattende lakserømming. Ifølge fiskeriforvalteren i Nord-Trøndelag kan så mange som 90.000 laks ha rømt fra selskapets anlegg ved Kvaløya under en storm 9. september i år.

Selskapet har selv rapportert at mellom 5000 og 10.000 laks rømte, da laksemerden gikk i stykker. Ifølge anmeldelsen har oppdrettsgiganten også tidligere hatt rømninger ved sine anlegg.

Den uavhengige organisasjonen Norwegian Salmon har tidligere laget en oversikt over verstinger i bransjen, når det gjelder lakserømninger. På denne listen som tar utgangspunkt i rømninger i 2006, havnet Sinkaberg-Hansen på en tiende plass.

Se listen over verstingene her

Gransker også fiskeriministerens habilitet

Men det er ikke bare i denne saken det blåser kraftig rundt den ferske fiskeriministeren.

Justisdepartementets lovavdeling gransker nå statsrådens habilitet på en rekke områder. Bakgrunnen er at Berg-Hansen i tillegg til å eie Sinkaberg Hansen AS, også er medeier i giganten Lerøy Seafood Group.

Oppdrettsdronningen fra Bindal har også helt fram til hun tok over som fiskeriminister bekledt styreverv i en rekke selskaper, som daglig blir berørt av Fiskeridepartementets politikk.

Berg-Hansens tette bånd til Kjell Inge Røkke, som styremedlem i Aker Seafoods, er bare en sak som kan sørge for at hun kommer i habilitetsvansker.

LES OGSÅ: Forsiktig velkommen til oppdrettsmillionær