Johan Martin Vie og hans advokat Erik Johan Mjell (t.v.). (Foto: Lars Slettebø)
Johan Martin Vie og hans advokat Erik Johan Mjell (t.v.). (Foto: Lars Slettebø)

Overgrepstiltalt ekspoliti: – Ser i ettertid at det ikke var lurt

Overgrepstiltalte Johan Martin Vie beskrev ferden frem mot tiltalen i det som kan være Norges groveste pedofilisak.

Den 42-årige tidligere politimannen er tiltalt for flere tilfeller av sex med mindreårige. Saken har forgreninger til flere land.

Fortalte livshistorien

Mandag startet rettssaken mot Vie. Ekspolitimannen begynte sin forklaring helt fra starten, og la vekt på å beskrive en normal oppvekst. I en svært detaljert innledning fortalte han hele sin livshistorie, helt fra fødsel i Oslo, flytting til Toten, barndom med skigåing som hovedinteresse og til ungdomsskolen og den gryende interessen for gutter.

– Jeg begynte på ungdomsskolen i 1983. Det var da jeg begynte å interessere meg for gutter. Jeg begynte å legge merke til at noen av dem var ganske kjekke, sa Vie, som så ut til å legge vekt på å fremstille seg selv om homofil – og ikke pedofil.

Videre i forklaringen gikk ferden til videregående skole og arbeid hjemme på familiens to gårdsbruk, militærtjeneste og første besøk på homsebar, før han gjorde utenlandstjeneste som FN-soldat i Libanon.

Internett tok over

Som ung mann brukte Vie en sjekketelefon for homofile til å komme i kontakt med andre homofile. Men da han etter politiskolen i 1998 begynte som politibetjent ved et lite politikontor på Vestlandet, hadde internett overtatt for kontakttelefonen.

– Det var på den tiden internett ble mer aktuelt. Jeg var innom flere chatsteder der homofile møtes. Jeg kom i kontakt med en del folk fra hele landet. Det var her jeg kom i kontakt med han første som står omtalt i tiltalen, sa Vie.

– Vi chattet en del i flere uker. I forbindelse med en friperiode fra jobben min ble vi enige om at vi kunne treffes. Det var etter at vi hadde pratet mye og utvekslet bilder, sa han videre.

Vie skal deretter ha reist til ungguttens hjemsted, hvor de møttes personlig for første gang.

Les også: Ekspolitimann avviser de alvorligste overgrepene

Reiste til Brasil

Beslag som viser overgrep i Brasil er en sentral del av tiltalen. I sin innledende forklaring kom Vie inn på hvordan han begynte å reise til Brasil.

Han reiste til Rio de Janeiro for første gang i 2003. Han likte landet så godt at han reiste tilbake i mars 2005. Denne gangen møtte han en ungdom som skulle vise ham rundt i byen Pontanegra. Senere ble han kjent med hele familien, et forhold som han betegner som nært.

Da Vie etter en tid leide seg en villa i nærheten var den brasilianske familien mye på besøk, og overnattet i villaen hans.

– Spanderte middag

Vie er blant annet tiltalt for å tilegne seg sex med personer under 18 år mot betaling. Dette kom han inn på i sin forklaring.

– Vi hadde et nært forhold. Jeg oppfattet det som at vi var venner. Hjemme hos Gracienne var det for eksempel en dårlig komfyr. Jeg kjøpte en ny gasskomfyr til dem, og jeg kjøpte golvvifte til henne på bursdagen, sa Vie.

– Jeg spanderte middag på dem, når vi er ute på turer er det jeg som betaler, sa han.

– Ikke lurt

Politiet besitter videobeviser som viser seksuell omgang med to gutter i Brasil. I sin forklaring tok Vie ansvar for bildene, som var tatt med hans kamera.

– Den ene av dem var under 16 år på den tiden, men han var med på den seansen som politiet har video av. Jeg ser i ettertid at det ikke var lurt av meg å bli med på en slik seanse, sa Vie.

Videoen viser seksuell aktivitet som sidestilles med samleie, og er ett av de sterkeste bevisene til påtalemyndigheten.

Tirsdag blir Vie ferdig med sin frie forklaring, før han skal spørres ut av aktor.