LIKE FØR: Veltingen av dominobrikkene var høydepunktet under mandagens markering av Berlinmurens fall. (Foto: RADEK PIETRUSZKA/EPA)
LIKE FØR: Veltingen av dominobrikkene var høydepunktet under mandagens markering av Berlinmurens fall. (Foto: RADEK PIETRUSZKA/EPA)

Berlinmuren faller for andre gang

Følg den spektakulære feiringen av Berlinmurens fall.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I to dager har en 1,5 kilometer lang mur av dominobrikker stått på nøyaktig samme sted i nærheten av Brandenburger Tor der den opprinnelige Berlinmuren sto, og falt, for nøyaktig 20 år siden.

Les mer om Berlinmuren her: Dette var Berlinmuren

De 1000 dominobrikkene veier 20 kilo hver. De er 2,5 meter høye og står med halvannen meters mellomrom. Alle brikkene er malt av skolebarn, og mandag falt de under seremonien «Fest der Freihet» som markerer 20-års jubileet.

Feiringen ble innledet med en konsert for de prominente gjestene ledet av den argentinsk-israelske pianisten og dirigenten Daniel Barenboim.

I videovinduet over kan du følge hele seremonien i opptak.

Lech Walesa veltet muren

Den første brikken ble veltet av Polens tidligere president Lech Walesa. Som leder for fagbevegelsen Solidaritet på 1980-tallet, spilte han en viktig rolle i prosessen fram mot den kalde krigens slutt.

USAs utenriksminister Hillary Clinton, Storbritannias statsminister Gordon Brown, den franske presidenten Nicolas Sarkozy og Russlands president Dmitrij Medvedev var også til stede i Berlin på årsdagen for Berlinmurens fall.

Hele feiringen endte i et gigantisk fyrverkeri mandag kveld.

Les også: 20 år siden Berlinmurens fall

Underholdning av Bon Jovi

Bon Jovi framførte sin nyeste single «We Weren't Born To Follow» fra dere siste plate «The Circle» som blir sluppet tirsdag. Låta er tilegnet de som kjemper for frihet, til tross for stor motgang.

Vokalist Jon Bon Jovi har selv en bit av muren som falt for 20 år siden.

– Det er en påminnelse om at selv om murer kan skille oss geografisk, kan de ikke skjule det at vi alle er mennesker som har samme ønsker og drømmer, sier Jon Bon Jovi på bandets hjemmeside.

Plystring av «Wind of Change»

Det tyske bandet The Scorpions skrev den kjente låta «Wind of Change» under et besøk i Moskva i 1989. «Wind of Change» gikk senere til topp på hitlistene, og sangen som er en hymne til slutten av kommunismen, ble framført i en plystrende utgave under feiringen.

Bandet var på turné da muren falt 9. november 1989.

– Jeg husker at jeg satt med ryggen til baren, der det var en TV, mens Klaus satt andre veien. Vi snakket og hadde en hyggelig stund, da Klaus plutselig sa «Rudolf, der er Muren», og jeg kikket rundt og sa «Ja, der er den». Vi kunne se folk som sto på muren, vi kunne ikke tro det, sier gitarist Rudolf Schenker til Reuters.

– Det hadde vært fantastisk å være i Berlin den kvelden, selvfølgelig. Det var ett så følelsesladd og historisk øyeblikk, forteller vokalist Klaus Meine.