Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Omkring 15% av elevene i norske skoler har alvorlige mattevansker. Det betyr at de sliter med de fire regneformene som pluss, minus, gange og dele. Mattevansker har ikke fått like mye oppmerksomhet som lese- og skrivevansker og forskerne vet ennå lite om årsakene til at noen har så vanskelig for å forstå matematikk.

Teller på fingrene på videregående

En av dem som kan mest om dette i Norge er nok professor Snorre Ostad ved Universitetet i Oslo. Han er spesialpedagog og har to doktorgrader i matematikkvansker.

-Folk med mattevansker er forskjellige, men det er en ting som er felles for dem alle: de har få og svært enkle regnestrategier, forteller Ostad. Mens de andre elevene lærer seg gangetabell og brøk, fortsetter elevene med mattevansker å telle på fingrene eller bruker et salgs enkelt prikkesystem når de skal regne selv enkle oppgaver.

-Å telle på fingrene er en veldig enkel strategi og det første barn lærer seg. Men denne strategien holder ikke på ungdomsskolen eller videregående, hevder Ostad.

matteWEB

-De mangler en indre stemme!

Når vanlige elever gjør regnestykker har de en salgs indre stemme som snakker mens de regner. I følge professor Ostad mangler denne stemmen hos folk med mattevansker.

-Det er akkurat som om en port går ned og de ikke får tilgang til det rommet i hjernen som inneholder matematikk-kunnskaper, forklarer Ostad. Men det går det faktisk an å gjøre noe med ifølge forskeren.

Hvisking kan være nøkkelen til matematikken

-Språk er viktig for matematikkforståelsen, mye viktigere enn mange tror, hevder Snorre Ostad.

Han anbefaler å lære eleven om den indre stemmen som de mangler og hviske den inn. Slik kan det foregå: Hvis en elev f.eks har regnert fem stykker riktig, bør han repetere framgangsmåten i regnestykket først med høy stemme. Så med litt lavere stemme og etterhvert med hviskende stemme. Til slutt skal han prøve å høre stemmen inni hodet sitt.

-Det viser seg at hvisking ligner mest på den indre stemmen, hevder Ostad.