tvangsprost_680
tvangsprost_680

Menneskehandel i Norge ute av kontroll

Myndighetene har lovet at menneskehandel skal bekjempes med alle midler, men ressursene strekker ikke til.

Et knapt døgn etter politiets største sexkjøp aksjon i Bergen noensinne, er jentene tilbake på gaten. Det er fredag kveld, og raskt blir TV 2s reporter oppsøkt. Kvinnen som er fra Nigeria, oppgir pris, adresse og forsikringer om at politiet ikke er noe problem dersom man tar sine forholdsregler.

– Du kan gå i forveien. Så møtes vi ved Grieghallen, sier kvinnen på forståelig engelsk. Og gir fra seg mobiltelefonnummeret, håndskrevet på en liten lapp. Hun vil ikke at jeg skal trykke nummeret hennes inn på mobiltelefonen, fordi det kan avsløre sexkjøp.

Rett etter at den første kvinnen har gått for å møte oss, kommer en ny. Høflig tilbyr hun også sine tjenester:

– Vil du ha en hyggestund, 1.500 kroner for en time, sier hun.

Utsatt for gjentatte voldtekter

– Sannsynligheten for at denne kvinnen er et offer for menneskehandel er stor, i så fall vil det si at hun er utsatt for voldtekter mot sin vilje flere ganger per natt, sier Birgitte Ellefsen i Koordineringsenheten for ofre for menneskehandel (KOM). Dette er spydspissen i arbeidet for å bekjempe menneskehandel i Norge og har sammen med politiet og andre etater gjort en solid jobb.

Myndighetene har sagt at menneskehandel skal prioriteres. Mye bra er blitt gjort, men mange mener politiet i særdeleshet, trenger langt mer ressurser for å følge opp alle sakene. For Norge er en svært lukrativ arena for både bakmenn og halliker.

Stort problem

– Menneskehandel er et stort problem i Norge, det er veldig stort. Hvis vi skal ha en nullvisjon, hvis vi sier at vi vil bekjempe menneskehandel i Norge, så krever det mye ressurser på alle hold, sier Ellefsen til TV 2 Nyhetene.

– Hva tenker du om at det et knapt døgn etter tidenes mest omfattende sexaksjon i Bergen, så er jentene tilbake på gaten?

Der er fortsatt et stort marked, det er fortsatt mange kjøpere, som ikke tar hensyn til at det er forbud og at man ikke bør kjøpe. Det andre er jo det er et kjempestort problem som du må jobbe målrettet mot over lang tid før vi kan forvente at man skal ha en kraftig og varig reduksjon på sikt, fastslår Ellefsen.

Mer enn vi tror

– Det foregår antakeligvis mer menneskehandel og hallikvirksomhet enn det vi gjerne liker å tro. Og det sier seg selv at politiet har begrensede ressurser til å gape over alt, sier Gunnar Fløystad, påtaleansvarlig ved Hordaland politidistrikt.

På en knapp time finner TV 2 fram til to adresser hvor det tilbys sexsalg.

– Det er meget alvorlig å leie ut til den type virksomhet og vi vil jo straffeforfølge. Og vi driver nå en aktiv virksomhet mot utleie, forteller Fløystad.

– Hva tenker du om at TV 2 på kort tid finner to adresser hvor det selges sex, og høyst sannsynlig av kvinner som er tvunget til dette?

– Det at dere finner ut dette på så kort tid viser at en god del utleiere tar for lett på det. Og det bør de absolutt slutte med, sier Fløystad til TV 2 Nyhetene. Han presiserer at politiet prioriterer dette høyt og at utleiere kan vente reaksjoner fra politiet.

Et ukjent antall firma og privatpersoner leier i dag ut lokaler over hele landet, hvor det foregår sexsalg. Eierne risikerer fengsel i inntil 5 år. I oktober i fjor ble en utleier dømt til betinget fengsel i nitti dager, fordi han utviste grov uaktsomhet ved å ha prostituerte leietakere. I sommer falt en ny slik dom i Oslo tingrett.