vaksinekø680
vaksinekø680

Her er det flest influensasyke

Bare den siste uken ble 150.000 smittet.

Så mange som 660.000 nordmenn kan ha blitt smittet av svineinfluensa siden mai. Bare den siste uken ble 150 000 smittet, ifølge Folkehelseinstituttet.

Vaksinerer på spreng

For de som er i risikogruppene er det på høy tid å vaksinere seg.

– Jeg tilhører risikogruppen, så jeg er sikkert litt seint ute alleredem sier Per Arne Mikkelsen som sitter i kø for å få vaksine.

Det arbeides på spreng i hele Norge for å vaksinere folk mot svineinfluensaen, men tallet på antall smittede nordmenn øker i voldsomt tempo.

Les også: Slik finner du ditt vaksinested

Sterk økning smittede

– Bare forrige uke ble 150.000 nordmenn smittet, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Denne grafikken viser utviklingen i de norske fylkene:

De fleste smittetilfellene finner man i fylkene Oslo og Akershus, mens Hordaland drar opp gjennomsnittet på Vestlandet. Nord-Norge har foreløpig få påviste svineinfluensatilfeller, men nå kommer viruset i full fart nordover, ifølge Iversen.

Over 6.000 døde

På verdensbasis har man hittil påvist over 480.000 tilfeller av svineinfluensaen, men man antar at det reelle tallet er langt høyere. Den nye influensaen har krevd over 6.000 liv, ifølge Verdens helseorganisasjon.

Det er ikke grunn til å tro at svineinfluensaen vil gi seg med det første. Folkehelseinstituttet tror folk kommer til å bli smittet av sykdommen i to år framover.

Les også: Svineinfluensasyk reddet av ny medisin

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (t.v) og overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet. (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)
Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen (t.v) og overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet. (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)