En airbag som ikke er koblet ut kan være livsfarlig for barnesete plassert foran. (Foto: NAF/ANB)
En airbag som ikke er koblet ut kan være livsfarlig for barnesete plassert foran. (Foto: NAF/ANB)

Airbag kan være livsfarlig

Slik går det når airbagen treffer barnesetet foran i bilen.

– Plassering av barnesete i bil kan være forvirrende for mange foreldre. NAFs råd er å lese instruksjonsheftet for bilen og barnesetet nøye før montering. Barnesetet bør monteres bakovervendt så lenge barnet kan sitte slik, og airbagen må være deaktivert, sier Jan Ivar Engebretsen i NAF.

Aller farligst er bakovervendt barnesete med aktiv airbag på passasjersiden foran. Ved en front-mot-frontkollisjon i 55 kilometer i timen, utsettes barnets hode og nakke for så alvorlige skader at de kan være dødelige. Trykket tilsvarer 150 kilo, og hos barn opp til fem år er nakken og ryggsøylen ikke ferdig utviklet.

Baksetet tryggest

Et framovervendt barnesete montert nær airbag gir nesten like alvorlige skader i hode, nakke, bryst og ben, i tillegg til hudskader.

– Klart tryggest i forsetet er et bakovervendt barnesete når airbagen er deaktivert. Da utsettes barnet for minimal skaderisiko, og barnesetets konstruksjon absorberer trykket.

Testene er gjennomført med barnesete montert i forsetet, men vi understreker at den aller tryggeste plasseringen er bakovervendt i baksetet, sier Engebretsen.

Sitte bakovervendt

Dersom barnesetet er montert framovervendt må det ha trygg avstand til utløst airbag.

NAF anbefaler at barnet sitter bakovervendt så lenge som mulig, ettersom et framovervendt sete ved kollisjon vil presse barnet mot beltet med så stor kraft at det også er fare for indre skader.

Testene viser at aktiv airbag i sidedøren ikke utgjør en risiko for barnet, derimot bidrar den til større sikkerhet ved en sidekollisjon. (ANB)

Her ser vi en kollisjonstest der airbagen er korrekt koblet ut.  (Foto: NAF/ANB)
Her ser vi en kollisjonstest der airbagen er korrekt koblet ut. (Foto: NAF/ANB)