SOS Rasisme granskes for måten de har vervet medlemmene på. (Her fra en demonstrasjon i Oslo). (Foto: Erichsen, Jarl Fr./SCANPIX)
SOS Rasisme granskes for måten de har vervet medlemmene på. (Her fra en demonstrasjon i Oslo). (Foto: Erichsen, Jarl Fr./SCANPIX)

Gransker mulig medlemsrot i SOS Rasisme

Myndighetene gransker SOS Rasisme for måten medlemmer blir vervet på. Organisasjonen spør nå rundt 15.000 medlemmer om de faktisk har vært det.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det høres ut som de har en måte å verve medlemmer på som er på kanten av loven, sier Carl F. Gjerdrum i Fordelingsutvalget.

Det er Fordelingsutvalget, som har det overordnede ansvaret for tildelingen av tilskudd, og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), som har satt SOS Rasisme under kontroll.

Brev til 15.000 medlemmer

Organisasjonen har på sin side satt i gang en større prosess for å få avklart om folk som sto registrert som medlemmer mellom 1. juli 2007 til 31. desember i fjor, faktisk var det.

15.000 medlemmer har fått brev hvor organisasjonen ber dem som mener de ikke har vært medlem i perioden om å si fra.

– Vi har sendt ut brevet fordi det er viktig for oss å ha et medlemsregister som er 100 prosent. Vi ønsker bare å ha medlemmer i medlemsregisteret, sier Trond Thorbjørnsen, leder for SOS Rasisme, til NTB.

Nærmere åtte millioner i støtte

SOS Rasisme var ved årsskiftet oppført med over 40.000 medlemmer og får i 2009 utbetalt rundt 7,8 millioner kroner i offentlig støtte basert på medlemstallene, ifølge Klassekampen. Størstedelen av støtten – på om lag 4,2 millioner kroner – kommer fra Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU).

Fordelingsutvalget, som er underlagt Barne- og likestillingsdepartementet, går gjennom grunnlagstallene som blir innhentet. Medlemstallene blir også godkjent av en statsautorisert revisor.

Thorbjørnsen tror imidlertid ikke det er mange av de 15.000 som har fått brev, som har blitt medlem på denne måten.

–Ytterst få

– Det er vanskelig å spå hvor mange det dreier seg om, men vi har grunn til å tro at det er snakk om ytterst få. Våre erfaringer fram til nå er at en av 500 ikke skjønner at de blir medlem nå de skriver navn, alder og postnummer på et skjema som har overskrift: «Ja, jeg vil bli medlem av SOS Rasisme», sier Thorbjørnsen.

– Jeg har uttalt meg i tilknytning til kvinnen som mener at hun ble medlem etter å ha signert det hun trodde var et opprop. Jeg sa at det hender folk ikke oppfatter at skjemaet faktisk er et innmeldingsskjema. Jeg har aldri sagt at vi har brukt støtteopprop som verveskjema. Det har vi aldri gjort, sier Thorbjørnsen. (©NTB)