Oppfordrer folk til å ta vaksinen: Klinikksjef Øyvind Skraastad ved Anestesi- og intensivklinikken på Rikshospitalet. (Foto: TV 2)
Oppfordrer folk til å ta vaksinen: Klinikksjef Øyvind Skraastad ved Anestesi- og intensivklinikken på Rikshospitalet. (Foto: TV 2)

Frykter at de ikke kan hjelpe svineinfluensasyke

Klinikksjef Øyvind Skraastad oppfordrer folk til å ta svineinfluensavaksinen nå. Kapasiteten for intensivbehandling er begrenset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På Rikshospitalet ligger landets sykeste svineinfluensapasienter.

Klinikksjef og overlege Øyvind Skraastad mener det kun er vaksinen som kan forhindre at for mange alvorlig syke havner her. I tre måneder har de kjempet mot viruset som i verste fall gir lungebetennelse og pustestopp.

– Hvis vi ikke klarer å heve pasientens oksygenmangel over tid så vil pasienten dø av en type hjertesvikt som kommer av lungesvikten, sier Skraastad til TV 2 Nyhetene.

LES OGSÅ: Morten (38) fikk nyresmerter etter H1N1-vaksinen

Mange døde

15 nordmenn er døde så langt, flere av dem lå på intensivavdelingen.

– Det er ekstremt utfordrende for oss å stå i disse behandlingssituasjonene, også menneskelig sett. Vi har hatt inne helt friske, unge mennesker som har dødd av dette, sier klinikksjefen til TV2.

Skraastad oppfordrer alle til å ta vaksinen mot svineinfleunsa, for kapasiteten ved klinikken kan på sikt bli begrenset hvis antall alvorlig syke blir altfor stort.

– Vi er veldig avhengige av at vi ikke får flere tunge pasienter enn nødvendig. Derfor er vi så klare på at vi ønsker folk skal vaksineres, sier legen.

LES OGSÅ: Vaksinen virker ikke før etter to uker

Liten kapasitet

Per i dag er kapasiteten god nok, fordi alle jobber overtid. Men det er vanskelig å finne flere leger og intensivsykepleiere som kan dekke behovet hvis et stort antall alvorlig syke mennesker kommer hit.

– Vi har en kapasitet for intensivbehandling som er for liten hvis det kommer en topp og behovet øker. Det er ikke så lett å erstatte eller å nyrekruttere folk til å drive intensivarbeid, sier Øyvind Skraastad.