IKKE BRUK (Foto: Gøril Klemetsen)
IKKE BRUK (Foto: Gøril Klemetsen)

Oda (15) døde av kvelning

Det viser den foreløpige obduksjonsrapporten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Drapet på 15 år gamle Oda Moe ble utført med stor brutalitet.

Slag mot hodet

Etter det TV 2 er kjent med fikk hun først et kraftig slag i hodet slik at hun mistet bevisstheten. Deretter ble hun kvalt.

Motivet for drapet er ukjent, men den antatte gjerningsmannen har tilstått det han er siktet for.
Motivet for drapet er ukjent, men den antatte gjerningsmannen har tilstått det han er siktet for.

Drapshandlingen skjedde ikke bak klubbhuset der hun ble funnet, men et annet sted på travbaneområdet. Det vil si at hun ble fraktet til funnstedet etter at døden hadde inntrådt. Deretter satte drapsmannen kursen sørover i bilen som han disponerte og hvor Oda hadde vært passasjer.

Forsto han ville bli tatt

Under kjøreturen skal gjerningsmannen ha vært klar over at dette var hans siste stund på frifot på svært lenge. Han skal ha innsett at han ville bli tatt og straffet for det han hadde gjort.

Motivet for ugjerningen er fortsatt en gåte. 18-åringen har ingen tegn på at han er eller har vært psykotisk. Det utelukkes likevel ikke at han kan ha utviklet en annen form for psykiatrisk lidelse som ikke fremtrer som svært åpenbar.

Utredes av psykiatere

Dette vil nå bli forsøkt kartlagt gjennom en judisiell observasjon av de to erfarne rettspsykiaterne Andreas Hamnes og Kirsten Rasmussen. Deres hovedoppgave er å gi svar på om 18-åringen var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. De skal også vurdere om det er fare for at han også seinere kan komme til å begå alvorlige forbrytelser - altså om det er gjentakelsesfare.

Dersom psykiaterne kommer til at det ikke foreligger noen psykiatrisk diagnose, slik at den siktede anses som strafferettslig tilregnelig, fremstår motivet for ugjerningen som et stort mysterium.

– Ikke seksuelt og ikke affekt

På baksiden av dette huset ble den drepte 15-åringen funnet. Huset ligger ved travbanen i Skaun.
På baksiden av dette huset ble den drepte 15-åringen funnet. Huset ligger ved travbanen i Skaun.
Advokat Torfinn Svanem, som er oppnevnt som forsvarer for 18-åringen, har kategorisk slått fast at det ikke ha skjedd noe seksuelt overgrep i forbindelse med drapet. Det er også vist til at det ikke var noen uoverensstemmelse mellom avdøde og gjerningsmannen, slik at det ikke er snakk om et affekt-drap.

Det har ikke vært rus med i bildet.

«Tanker om å ta liv»

Ingen av de «klassiske» drapsmotivene er aktuelle i denne saken, og både for politiet, de pårørende og alle som kjente 18-åringen fremstår drapet som rett og slett uforståelig.

Det er mulig at svaret kan ligge i noe av det den siktede fortalte til politiet i avhøret som ble gjennomført natt til mandag på politihuset i Trondheim. Her skal han ha sagt at han i tiden etter at han kom inn i forsvaret (i agust i år) har tenkt mye på det å ta liv.

Vurderer å utvide siktelsen

Det er denne delen av forklaringen hans som er årsaken til at politiet vil vurdere å omgjøre siktelsen fra forsettlig til overlagt drap. Dersom de kommer til at han har hatt tid og anledning til å overveie for og imot å begå drap i forkant av handlingen, er det svært sannsynlig at en tiltale vil lyde på overlegg.

Uttalelsene hans om «tanker om å ta liv» vil samtidig være viktig for psykiaternes vurdering, fordi de må vurdere om han kan ha utviklet tvangstanker som har styrt gjerningene hans drapskvelden. Hvis det er tilfelle, er man svært nære en psykiatrisk diagnose og utilregnelighet i gjerningsøyeblikket.