Oppsøk lege når du tror forkjølelsen kan være infuensa eller en bakteriell infeksjon. (Foto: Stian Lysberg Solum)
Oppsøk lege når du tror forkjølelsen kan være infuensa eller en bakteriell infeksjon. (Foto: Stian Lysberg Solum)

Bivirkningskaos i Norge

Legemiddelverket blir nedringt av engstelige nordmenn som vil melde om bivirkninger av H1N1-vaksinen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over hele landet vaksineres nordmenn mot svineinfluensaen, og helsemyndighetene har den siste uken vært i full beredskap på grunn av den store pågangen. Men i Norge kommer ikke et pasientrapporteringssystem før til neste år.

Kan ikke rapportere selv

I motsetning til våre naboland Sverige og Danmark er det ennå ikke etablert et pasientrapporteringssystem der pasientene selv kan rapportere om alvorlige bivirkninger - og ikke trenger gå via helsepersonell, bekrefter Statens legemiddelverk overfor tv2nyhetene.no.

Tv2nyhetene.no fortalte onsdag om 38 år gamle Morten, som etter at han fikk pandemivaksinen er blitt skeptisk til hvordan helsemyndighetene håndterer alvorlige bivirkningstilfeller.

– Det har ikke blitt informert om noen viktige detaljer i hvordan man kan oppleve og håndtere farlige bivirkninger som kan utløse livstruende mén. Ingen på legekontoret informerte meg om at jeg måtte ta kontakt med lege dersom bivirkningene varte lenger enn 48 timer, fortalte Morten Kirkebakken om sin erfaring med vaksineringen.

LES OGSÅ: Morten (38) fikk nyresmerter etter H1N1-vaksinen

Ikke alle får meldt om bivirkninger

Hilde Samdal i Statens legemiddelverk sier at det for tiden er stor pågang fra pasienter som vil melde fra om bivirkninger.

Bivirkningene av vaksinen meldes til Folkehelseinstituttet, som vurderer hver enkelt melding og legger disse inn i den nasjonale bivirkningsdatabasen, forklarer Samdal.

– Vi kunne ønsket å ha dette rapporteringssystemet på plass, med tanke på vaksineringen mot svineinfluensa som nå pågår. Akkurat nå er det mange som ønsker å melde fra om bivirkninger de har opplevd, sier forsker Hilde Samdal i Statens legemiddelverk til tv2nyhetene.no.

Samdal sier at telefonhenvendelsene til Legemiddelverket viser at ikke alle får meldt om bivirkninger etter vaksinen.

– Vi får henvendelser fra pasienter som melder at de ikke når fram hos legen, fortsetter Samdal.

LES OGSÅ: Tamiflu midlertidig reseptfri
H1N1-vaksine gir disse nye bivirkningene
Les hva slags bivirkninger folk har fått

– Kontakt legen hvis bivirkningen er alvorlig

Forskeren sier til tv2nyhetene.no at et slikt pasientrapporteringssystem etter planen skal være i drift i løpet av første kvartal i 2010, forutsatt at alt går som planlagt.

Hun oppfordrer nordmenn til å ikke nøle med å ta kontakt med lege dersom bivirkningen etter vaksinen oppleves som alvorlig.

– Man bør ikke vente med å ta kontakt hvis man får en alvorlig bivirkning, sier Hilde Samdal.