ny_skaun (Foto: TV 2/Privat)
ny_skaun (Foto: TV 2/Privat)

Hudfletter media for dekning av drapssaken i Skaun

Elever ved Orkdal videregående skole i Sør-Trøndelag gir media det glatte lag for dekningen av drapssaken i Skaun.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et leserinnlegg langer Ragnhild Heggem Fagerheim og Astrid Almlid Andersen ut mot media. De reagerer på norske mediers dekning av drapssaken på Skaun i Sør-Trøndelag. De gir uttrykk for at medieomtalen av drapet gjorde vondt verre for den lille bygda.

Les hele innlegget nede i artikkelen

Drapet på 15 år gamle Oda Moe ryster Skaun. En 18 år gammel gutt tilsto drapet kort tid etter at jenta ble funnet død.

– Dagbladet verst

Elevene ved Orkdal vgs er svært kritiske til at gjerningsmannen ble offentliggjort allerede dagen etter at det tragiske drapet. Skoleelevene refser alle norske medier, som de mener er altfor offensive, men trekker frem Dagbladet som det verste eksempelet.

Tirsdagens forside brakte navn, alder og bilde på gjerningsmannen, en forside elevene ved Orkdal videregående skole kaller hensynsløs. Etikkredaktør Lars Helle i Dagbladet sier det var vurderingen til offentlighetens informasjonsbehov som gjorde at gjerningsmannen ble offentliggjort.

– Vi la vekt på åpenheten i norsk rettssystem. Informasjonsbehovet her måtte veie tyngre enn hensynet til siktede og hans pårørende. Det er ikke uvanlig at media navngir folk som er tiltalt eller dømt i alvorlige saker som dette, sier Helle.

– Tungt for mange

– Jeg forstår at det er tungt for mange. Men et drap kan aldri bli en privatsak kun for de involverte, sier han.

– Kunne alvoret i saken vært formidlet uten å offentliggjøre navn og bilde på gjerningsmannen?

– Det er alltid en vurdering vi må ta. Det finnes ingen klare ja eller nei i presseetikken, og det er klart at vi skal diskutere dette. Det er åpenhet i rettssystemet, og da skal det også være åpenhet i hvordan media benytter seg av åpenheten, sier Helle.

Også flere medieorganisasjoner får stryk for at de «til fordel for gode medieoppslag i forbindelse med saken, utnytter unges uvitenhet til presseskikk».

Her kan du lese leserinnlegget - og si din mening nederst i artikkelen:

Medier: Ta ansvar!

Elevene ved Orkdal Vidaregående Skole møtte mandag morgen opp til en sjokkbeskjed som preget alle. Mange av elevene var berørt av tragedien som hadde skjedd natten i forkant.

I løpet av dagen var saken kommet ut i media, og allerede tirsdag morgen hadde media identifisert gjerningsmannen med bilde og fullt navn. Politiet hadde på dette tidspunktet ikke uttalt seg om annet enn alder når det gjelder identifisering av siktede i saken.

Forsiden kom som et sjokk på elevene, og mange reagerte sterkt på avisas raske identifisering av siktede. Avisene har som oppgave å formidle informasjon. Men hvor mye informasjon trenger man for å forstå omfanget av en slik sak? Og hvor tidlig?

Vi viser her til noen punkter i Vær Varsom-plakaten:

4.6. «Ta hensyn til hvordan omtale av ulykker og kriminalsaker kan virke på ofre og pårørende. [¿] Vis hensyn overfor mennesker i sorg eller ubalanse».

4.7. «Vær varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold. Vis særlig varsomhet ved omtale av saker på tidlig stadium av etterforskning, i saker som gjelder unge lovovertredere, og der identifiserende omtale kan føre til urimelig belastning for tredjeperson».

Det er ikke første gang Dagbladet viser dårlig dømmekraft i en slik sak. Det er bare noen uker siden de fikk stor kritikk fra PFU for en forside som brøt med grunnleggende presseetikk. Redaksjonen i Dagbladet burde ha tatt med seg lærdommen fra denne hendelsen, og ikke kommet med en minst like grov overskridelse av personvern bare noen uker senere.

Samtidig vil vi rette kritikk mot flere andre mediekanaler som til fordel for gode medieoppslag i forbindelse med saken, utnytter unges uvitenhet til presseskikk. Mandagen ble det holdt et møte for bekjente og berørte på den lokale ungdomsklubben. I dørene måtte det stå vakter for å forhindre at journalister og fotografer slapp inn.

Her retter vi oss hovedsaklig mot Dagbladet og deres identifisering av den siktede. Men det er også et rop ut til all media for at de må lære å ta hensyn i framtidige saker. Det handler om enkeltindividers rettigheter, og om forståelse og respekt for de rammedes familier og berørte. Men det handler også om hvilke signaler media sender til oss ungdommen.

Barn og ungdom lærer av det de leser, ser og omgås med. Journalister har derfor en særstilling i samfunnet vårt. De har et indirekte ansvar for å lære oss om behandling av menneskers personvern. Det at profesjonelle journalister bruker media på denne måten, fremmer at trakassering av personvernet er OK.

Samme dag som navn og bilde på den siktede ble publisert i Dagbladet, ble det også opprettet en hatgruppe på Facebook. Det er ikke riktig å legge skylda direkte på mediene for dette, men vi ser en klar sammenheng mellom de signalene media sender og hvordan ungdommer tolker disse.

Her er det elevene som må belære en riksdekkende avis om presseetikk. Burde det ikke være motsatt?

Leserinnlegget er skrevet etter ønske fra mange elever ved Orkdal Vgs.

Ragnhild Heggem Fagerheim, Rettighetsansvarlig i elevrådet

Astrid Almlid Andersen, elev