FIKK KRAFTIGE SMERTER: Natten etter at Morten Kirkebakken fikk svineinfluensavaksinen fikk han sterk feber og krampe i kroppen. Etter to dager fikk han kraftige nyresmerter. (Foto: Scanpix/privat)
FIKK KRAFTIGE SMERTER: Natten etter at Morten Kirkebakken fikk svineinfluensavaksinen fikk han sterk feber og krampe i kroppen. Etter to dager fikk han kraftige nyresmerter. (Foto: Scanpix/privat)

Morten (38) fikk nyresmerter etter H1N1-vaksinen

Oslo-mannen er blitt svært skeptisk til helsemyndighetenes håndtering av alvorlige bivirkninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Som diabetessyk tilhører Morten Kirkebakken risikogruppen, og den 38 år gamle Oslo-mannen fikk derfor tilbud om å ta svineinfluensavaksinen Pandemrix.

Han fikk vaksinen 28. oktober på Nordstrand legesenter, og samme natt fikk han sterk feber og krampe i kroppen. Men det stoppet ikke der, forteller han til tv2nyhetene.no.

Fikk kraftige bivirkninger

– Etter to dager fikk jeg store smerter i nyrene. Noe jeg aldri før har hatt. Jeg har hatt lite problemer med min diabetes i løpet av livet, men opplever nå kramper, smerter i nyrene, kortpustethet og nærsynkope (nær besvimelse, red. anm.) fortsatt, opplyser Kirkebakken til tv2nyhetene.no.

Kirkebakken er blant dem som har opplevd de nye bivirkningene av vaksinen.

I løpet av tre døgn er rapporterte bivirkninger tredoblet, og Statens legemiddelverk ber nå alle som har alvorlige og uvanlige bivirkninger om å melde fra til lege.

LES OGSÅ: Disse vaksine-bivirkningene har folk fått

Er blitt skeptisk

38-åringens erfaringer med vaksinen har ført til at han er blitt kritisk til hvordan myndighetene håndterer bivirkningene av vaksinen. Det eneste som ble opplyst til ham i forbindelse med vaksinasjonen, var at han måtte vente på legekontoret i ti minutter etter at sprøyten var satt.

– Jeg er blitt meget skeptisk til hvordan myndighetene har håndtert situasjonen. Det har ikke blitt informert om noen viktige detaljer i hvordan man kan oppleve og håndtere farlige bivirkninger som kan utløse livstruende mén. Ingen på legekontoret informerte meg om at jeg måtte ta kontakt med lege dersom bivirkningene varte lenger enn 48 timer, sier Morten Kirkebakken.

38-åringen sier til tv2nyhetene.no at han nå vil oppsøke lege for å fortelle om sine bivirkninger.

LES OGSÅ: Nordmenn kan ikke egenrapportere bivirkninger

– Nyresmerter ikke registrert

Avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk sier til tv2nyhetene.no at nyresmerte-bivirkningene Morten har hatt, ikke er registrert som bivirkning av H1N1-vaksinen.

Steinar Madsen er avdelingsoverlege i Statens legemiddelverk.
Steinar Madsen er avdelingsoverlege i Statens legemiddelverk.
– Det er vanskelig å kommentere enkelttilfeller, men det jeg kan si er at vi hittil ikke har fått meldinger om nyresmerter som mulig bivirkning av vaksinen, sier Madsen til tv2nyhetene.no.

Madsen gjentar sitt budskap om at det er viktig at de som tar vaksinen og opplever bivirkninger etter at det er gått 48 timer, er nødt til å kontakte lege.

Kan bli syk før vaksinen virker

Han legger til at det kan se ut som om mange nordmenn ikke har fått med seg at det tar tid før vaksinen virker, og at det derfor er fullt mulig å bli rammet av sykdom før vaksinen begynner å virke.

LES OGSÅ: Vaksinen virker ikke før etter to uker

– I dag har jeg snakket med flere som har tatt vaksinen, og fått influensa. Det tar to uker før vaksinen virker, så man kan få både svineinfluensa og sesonginfluensa før det. Men det er viktig å vaksinere, både for å beskytte hver enkelt risikopasient og for å hindre videre spredning av svineinfluensaen, understreker Steinar Madsen.

Madsen sier at norske myndigheter følger bivirkningsmeldinger i Sverige og resten av Europa tett, for å fange opp eventuelt nye bivirkninger som ennå ikke er registrert i Norge.

Over 400 bivirkninger i Sverige

I Sverige, der massevaksinasjonen ble satt igang tidligere, er det registrert fem dødsfall der pasienter med kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdommer, diabetes, nyresvikt, dystrofisk muskelsykdom og senildemens døde mellom 12 timer og fire dager etter vaksinasjonen.

Men ingen ting tyder foreløpig på en årsakssammenheng.

Totalt var det rundt månedsskiftet registrert rundt 450 bivirkningstilfeller i Sverige, rundt 90 prosent av disse er ikke-alvorlige reaksjoner.