Faksimile BT (Foto: TV 2)
Faksimile BT (Foto: TV 2)

Frykter soloutspill skal skape frykt og kaos

Helsemyndighetene frykter nå at soloutspill fra leger om svineinfluensaen skal skape frykt og kaos i befolkningen.

Kommuneoverlegen i Granvin er en av legene som får kjeft. Han anbefaler friske mennesker nærmest å leve som eneboere for ikke å bli smittet.

Vilde Johnsen Viking og Astrid Slettemoen trosset kommuneoverlegen i Granvin som blant annet advarer folk mot å ta bussen og gå på kino. De to venninne så ingen grunn til å holde seg borte fra kinoen tirsdag kveld.

– Nei, jeg er ikke redd for svineinfluensaen og mener legen overdriver, sier Vilde Johnsen Viking, som står i billettkø på Bergen kino.

Kaffen i halsen

Fylkeslege Helga Arianson i Hordaland fikk kaffen i halsen og kastet seg på telefonen tirsdag morgen, etter å ha lest uttalelsene til overlege Gunnar Hetland i Bergens Tidende.

– Det å gå ut med informasjon og råd som spriker fra helsemyndighetene i dette landet kan føre til at folk blir forvirret, at folk lurer på hva er det egentlig som gjelder, sier Arianson til TV 2 Nyhetene.

Møtt med kraftig kritikk

Lev som en eremitt. Det er kommuneoverlege Gunnar Hetland sin oppfordring for å forhindre smittespredning.

Gunnar
  Hetland Kommuneoverlege, Granvik kommune (Foto: TV 2)
Gunnar Hetland Kommuneoverlege, Granvik kommune (Foto: TV 2)

– Jeg syns det var en nok så triviell ting å si at man i fritiden helst ikke bør oppsøke steder hvor det er store ansamlinger av mennesker.

Kommuneoverlegens råd i media ble møtt med kraftig kritikk fra flere hold. Også andre utspill som strider mot sentrale helsemyndigheters anbefalinger blir sterkt kritisert:

Frykter store konsekvenser

– Ja, vi er uenig i de rådene som har kommet.

Bjørn
  Iversen Overlege, Folkehelseinstituttet (Foto: TV 2)
Bjørn Iversen Overlege, Folkehelseinstituttet (Foto: TV 2)

– Vi mener de er lite effektive og få vil få altfor store økonomiske og praktiske konsekvenser for de alle fleste, presiserer Bjørn Iversen, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Myndighetene frykter kaos om folk skal slutte å møtes for å unngå smittespredning og anmoder alle om å forholde seg til de rådene som blir gitt via pandemi.no.

– Vi har litt forskjellig ståsted

Folkehelseinstituttet mener det normalt vil være greit å lansere soloutspill som skaper diskusjon, men ikke i disse dager – og ikke i sammenheng med svineinfluensaen:

– I en krisesituasjon er det mye vanskeligere å ha en rekke ulike meninger. Da er det viktigere at vi går i takt for ikke å skape for mye forvirring og uro ute hos folk, sier Iversen til TV 2 Nyhetene.

Og kommuneoverlege Hetland erkjenner at han nå har forstått spillereglene fra sentrale helsemyndigheter:

– De synspunktene man har er gjerne avhengig av hvilket ståsted man har, og vi har litt forskjellig ståsted. Men det vi skal mene om dette, det står på pandemi.no. punktum finale.