Tone-Lise Grindheim er overrasket over at ingen har opplyst om  at det tar to uker før vaksinen mot svineinfluensa begynner å virke. Nå  holder hun Simen (16mnd) og Hannah (4) hjemme fra barnehagen. (Foto: Privat)
Tone-Lise Grindheim er overrasket over at ingen har opplyst om at det tar to uker før vaksinen mot svineinfluensa begynner å virke. Nå holder hun Simen (16mnd) og Hannah (4) hjemme fra barnehagen. (Foto: Privat)

Vaksinen virker ikke før etter to uker

Tone-Lise Grindheim ble anbefalt å holde barna sine hjemme i to uker til tross for at de har fått vaksine mot svineinfluensa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tone-Lise Grindheim (33) har to barn; Simen (16 måneder) og Hannah på fire år. Forrige torsdag tok barna hennes vaksinen mot svineinfluensa, siden begge har astma.

Men Grindheim fikk ingen beskjed om at vaksinen ikke begynner å virke før to uker etter vaksinering. Det eneste hun fikk vite er at man må ta en ny influensadose tre uker etter den første.

LES OGSÅ: 1 av 10 vil ikke være beskyttet av vaksine

Kan ta hele tre uker før vaksinen virker

TV 2 får bekreftet fra Statens Legemiddelverk at det tar tid fra man er vaksinert til den virker, for noen kan dette ta uker.

– Det tar fra to til tre uker før vaksinen virker, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens Legemiddelverk til TV 2.

Ble bedt om å holde vaksinerte barn hjemme

Tone-Lise Grindheim er ikke fornøyd med informasjonen hun har mottat i forbindelse med at barna ble vaksinert.

– Jeg er selv sykepleier, og vet at influensavaksiner ikke begynner å virke umiddelbart etter at man har tatt dem. Men ingen opplyste meg om at det tar to uker før den begynner å virke.

– Jeg ringte til pandemiinformasjonen, og der ble jeg fortalt at den ville virke om to uker. Hun jeg snakket med sa at hun ville holdt barna sine hjemme fra barnehagen, forteller Grindheim til tv2nyhetene.no.

Tone-Lise Grindheim er overrasket over at ingen har opplyst om at det tar to uker før vaksinen mot svineinfluensa begynner å virke. Nå holder hun Simen (16mnd) og Hannah (4) hjemme fra barnehagen. (Foto: Privat)

Selv tok hun vaksinen forrige mandag, på grunn av jobben som sykepleier.

Barna hennes har ikke hatt noen bivirkninger, men hun hadde vondt i armen i ett par dager.

Synes du informasjonen om vaksinering er god nok? Du kan si din mening under artikkelen.

whitestripe

– Folk tror det er greit etter å ha fått vaksine

Etter at det brøt ut svineinfluensa i barnehagen, har hun valgt å holde barna sine hjemme.

– Mannen min og jeg jobber turnus, så vi har heldigvis mulighet til omrokere litt. Men det er et puslespill, og vi har ikke familie i nærheten heller som kan hjelpe til, forklarer hun.

Grindheim er svært bekymret og forundret over at virkningstiden på svineinfluensavaksinen er såpass lang, og hun tenker spesielt på risikogruppene.

– Dette gjelder alle i risikogruppene. Folk tror at det er greit etter at de har blitt vaksinert. Jeg lurer på hva som er grunnen til at ingen har gått ut med dette, og synes det er tankevekkende, sier Tone-Lise Grindheim.

Full beskyttelse etter tre uker

Ifølge nettsidene pandemi.no viser erfaringer fra andre influensavaksiner effekt først en eller to uker etter vaksinering.

På grunn av det høye nivået av antistoffer, kan det gå først tre uker før vaksinen mot svineinfluensa trer i full kraft.