Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

Født til å være dårlig sjåfør

Arv kan spille en rolle dersom du ikke føler deg helt trygg bak rattet.

Får du stadige illsinte meldinger fordi du kjører krøkkete? Det kan være at du har en spesiell genvariant som ødelegger for deg, skriver siste.no/motor.

Skal vi tro en ny studie som forskere ved University of California har gjort, kan det hende at også arveanlegget ditt kan spille en rolle, skriver forskning.no.

Det tror den amerikanske gruppen forskere, etter å ha testet læringsevnen og ferdighetene til en gruppe frivillige, med og uten en spesiell genvariant, i en bilsimulator.

20 prosent dårligere

Genet det er snakk om heter brain-derived neurotrophic factor (BDNF).

Det forsyner vanligvis hjernen med BDNF-proteinet, som hjelper til med å samordne hjernecellene våre når vi skal utføre oppgaver. Proteinet bidrar til at hjernecellene fungerer optimalt, og spiller også en rolle i hukommelsen.

Ifølge forskerne bak den nye studien, har nesten en tredel av amerikanere en spesiell variant dette genet, som virker slik at BDNF-proteinet flommer dårligere enn normalt.

Dermed klarer det ikke å stimulert hjernen optimalt i løpet av en oppgave som denne i studien.

Dette gjaldt 7 av de 29 forsøkspersonene i den nye studien.

– Disse gjorde flere feil helt fra begynnelsen, og glemte mer av det de hadde lært, etter at det hadde gått en stund, sier Steven Cramer, førsteamanuensis i nevrologi ved Univsersity of California Irvine.

Overraskende

Etter 15 runder på en svingete og humpete virtuell kjørebane, ble hele forsøksgruppa bedt om å komme tilbake etter fire dager, for å ta den samme testen igjen.

Skal vi tro resultatene fra begge omgangene, hadde personene med genvarianten mer problemer med å holde seg på veien, og lærte mindre av erfaringene til neste gang de skulle prøve seg.

Cramer sier at han og kollegaene i utgangspunktet ikke hadde forventet seg et så tydelig dårligere resultat fra de med den spesielle genvarianten. (ANB)

Les flere motorsaker hos siste.no/motor