Oktoberstemning i Bunnefjorden. (Foto: Knut Falch / SCANPIX)
Oktoberstemning i Bunnefjorden. (Foto: Knut Falch / SCANPIX)

Tørt og kaldt i oktober

Østlendingene tror det kanskje ikke, men mange steder ble årets oktober den tørreste på over ti år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det aller meste av landet hutret seg gjennom oktober. De fleste steder lå middeltemperaturen en til to grader lavere enn normalt. Eneste unntak var kysten av Finnmark, som hadde normale temperaturer.

Det var ikke bare kjølig, det var også ganske tørt mange steder.

Is, snø og løv. Ikke lett å være bilist om høsten. (Foto: Per Løchen / Scanpix)

Sørlandet omkring Kristiansand, og enkelte steder langs kysten fra Stad til Finnmark fikk litt mer nedbør enn normalt, resten av landet nøyde seg med bare halvparten av den nedbøren som vanligvis faller i oktober.

Snøbyger

Den første halvdelen av oktober blåste det surt fra nordvest i omtrent hele landet. I Nord-Norge og fjellet i Sør-Norge kom vinteren.

Snøbygene gjorde at det lå mellom ti og tjue cm snø i Tromsø mellom 6. og 14. oktober. Oppdal og Røros rapporterte om snødybder mellom fem og ti cm.

Uvær i Vest

Lavtrykk fra områdene omkring Island passerte over Sør-Norge, og ga ruskevær med sterk vind og mye nedbør i perioder. Vinden kom fra vest og nordvest, og Øst- og Sørlandet ble stort sett liggende i le, og fikk mye fint høstvær.

Den 7. oktober ble det målt 14,8 varmegrader på Blindern i Oslo, den høyeste temperaturen i hele landet i oktober.

maanedsgrafikken_oktober09

Høytrykk

Den 14. oktober la et høytrykk seg over Skandinavia, og ga kaldt og pent vær. Flere steder i fjellet i Sør-Norge sank kvikksølvet til under minus 15 grader. Sandhaug på Hardangervidda fikk det aller kaldest, minus 19 grader.

Dagen etter snudde det. Et lavtrykk beveget seg fra Atlanteren og inn i Norskehavet, og ved slutten av måneden la det seg til rette ved de britiske øyer.

Lavtrykket trakk mild luft opp fra sør, og siste halvdel av måneden ble både mildere og tørrere enn normalt. Unntaket i denne perioden var Østlandet.

Uvanlig tørt

Det har vært langt mellom virkelig kalde måneder de siste 20 årene, men vi skal bare tilbake til 2002 og 2003 for å finne kaldere oktobermåneder enn i år. Begge disse årene var middeltemperaturen i Sør-Norge to til tre grader kaldere enn normalt.

Det er den sparsomme nedbøren som gjør at vi kommer til å huske årets oktober. I Bergen falt det bare 123 millimeter, noe som er under halvparten av det normale; 45 %. Bergenserne må helt tilbake til 1992 og 1993 for å finne en tørrere oktobermåned enn i år.