USAs president Barack Obama kjemper for helsereformen som har en kostnad på 829 milliarder dollar. (Foto: JASON REED/REUTERS)
USAs president Barack Obama kjemper for helsereformen som har en kostnad på 829 milliarder dollar. (Foto: JASON REED/REUTERS)

Vanskelig Afghanistan-avgjørelse for Obama

Den utskjelte valgprosessen kompliserer arbeidet for Obama.

Med presidentvalget i Afghanistan avgjort skal Barack Obama nå bestemme seg for en ny strategi for landet.

President Obamas nye strategi vil være klar «om noen uker», het det fra Det hvite hus mandag.

Sliter med å overbevise

Men Obama vil slite med å overbevise amerikanerne om at president Hamid Karzai fortjener fortsatt støtte, påpeker flere analytikere.

– Det vil bli vanskeligere å selge dette innenrikspolitisk. Den viktigste konsekvensen av valget er trolig her, sier militæranalytikeren Stephen Biddle.

– Administrasjonen kommer definitivt til å knytte flere systematiske krav til de mange tusen tingene vi gjør i Afghanistan hver dag. De kommer til å kreve reformer i regjeringen, understreker Biddle.

– Svekket Karzai

Hamid Karzai ble utropt til valgvinner mandag etter at utfordreren Abdullah Abdullah i helgen trakk seg fra valget.

President Hamid Karzai viser fram blekket på fingeren etter å ha avgitt sin stemme ved valget.  (Foto: LUCY NICHOLSON/REUTERS)
President Hamid Karzai viser fram blekket på fingeren etter å ha avgitt sin stemme ved valget. (Foto: LUCY NICHOLSON/REUTERS)
Men etter en valgprosess preget av vold, fusk og usikkerhet mener mange at Karzai er en statsleder med svekket posisjon og tyngde.

Obama: – Tid for et nytt kapittel

Mandag oppfordret Barack Obama president Karzai om å forbedre styringen av landet og bekjempe korrupsjon.

– Jeg understreket for Karzai at USA og det internasjonale samfunn vil fortsette å samarbeide med ham og regjeringen for å oppnå velstand og sikkerhet i Afghanistan. Men jeg la vekt på at dette er tidspunktet for å innlede et nytt kapittel, sier Obama.

Les også: Obama krever handling fra Karzai

357039 (NTB/tv2nyhetene.no)