RETT OG SLETT STYGG: Denne hummeren har brune flekker på skallet og er rett og slett stygg, slår forsker Ann-Lisbeth Agnalt fast. 
 (Foto: Kåre Breivik / TV 2)
RETT OG SLETT STYGG: Denne hummeren har brune flekker på skallet og er rett og slett stygg, slår forsker Ann-Lisbeth Agnalt fast. (Foto: Kåre Breivik / TV 2)

Syk hummer skaper bekymring hos forskere

Hummer som ble fisket i Larvik kommune i forrige uke vekker nå stor bekymring hos havforskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Frykten er at en uvanlig sykdom kan ødelegge det norske hummerfisket.

Har du fanget mistenkelig hummer? Ta kontakt med TV 2s reporter her.

Bekymrer havforskere

Eksperter på Havforskningsinstituttet i Bergen har mandag tatt imot den syke hummeren fisket i Larvik. Det er trolig amerikansk hummer som er innført til Norge.

– Det vi er veldig bekymret for når det gjelder introduserte arter er overføring av sykdom, sier Ann-Lisbeth Agnalt som er forsker ved Havforskningsinstituttet.

BEKYMRET: Ann-Lisbeth Agnalt er blant forskerne på Havforskningsinstituttet som er bekymret over å ha fått inn syk hummer. (Foto: Kåre Breivik / TV 2)
– Det vi ser tegn på her er at den har noe som heter «shell disease» eller skallsyke, som vi ikke har observert på vår egen hummer ennå.

Forskerkollega Stein Mortensen er også bekymret.

– Det er en del eksempler opp igjennom historien på at det har blitt tatt med sykdom på denne måten.

Dramatiske følger i USA

Skallsykdommen har, siden den ble oppdaget i USA for drøye 20 år siden, hatt dramatiske konsekvenser for den amerikanske næringen.

– Så vidt jeg har forstått så er det mer eller mindre kollaps i hummerfiske i visse områder, sier Nina Sandlund, som også er forsker ved Havforskningsinstituttet.

Prøveanalyser skal gi svar

Om denne sykdommen kan overføres til vår egen hummer og andre arter er uklart. De norske forskerne har mange spørsmål.

– Vi har veldig liten ekspertise på sykdommer på skalldyr generelt i Norge. Det er klart det er jo bekymringsfullt så vi må jo ta det her på alvor, sier Ann-Lisbeth Agnalt.

I løpet av de neste ukene skal forskerne analysere prøver. Det vil gi svar på om denne hummeren virkelig har den fryktede sykdommen. I så fall kan det få dramatiske følger for det norske hummerfisket.

SYNLIGE SKADER: Denne hummeren har tydelige skader på skallet sitt. (Foto: Kåre Breivik / TV 2)