Bjarne Håkon Hanssens samlivsbrudd og overgangen til PR byrået First Hous har skapt oppstyr. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)
Bjarne Håkon Hanssens samlivsbrudd og overgangen til PR byrået First Hous har skapt oppstyr. (Foto: Johannessen, Sara/SCANPIX)

Hanssen ber om maksimal karantenetid

Bjarne Håkon Hanssen ber selv om seks måneders karantene i et brev sendt til Karanteneutvalget. KrF mener det er for lite, og ber statsministeren endre reglene.

Den tidligere statsråden og helseministeren har kommet under massivt press på grunn av mulige brudd på karantenebestemmelsene vedrørende sin nye jobb i PR-byrået First House.

I et brev sendt til Karanteneutvalget mandag, skriver Hanssen at han hele tiden både har ønsket og ment at han burde bli ilagt karantene.

«Jeg er selv av den oppfatning at det bør gis en karantenetid på seks måneder. Jeg har også den oppfatning at det bør ilegges et saksforbud på ett år», skriver Hanssen.

.

– Ikke brutt noen regler

Han mener han ikke har brutt noen regler i forbindelse med den planlagte overgangen til kommunikasjonsbyrået First House.

I brevet, som TV 2 har fått tilgang til, skriver Hanssen at han har forstått det slik at informasjonsplikten gjelder «senest tre uker før en eventuell tiltredelse», og at han dermed ligger godt innenfor retningslinjene ettersom jobbtilbudet først gjelder fra og med midten av januar neste år.

«Jeg har altså ikke under noen omstendighet tenkt å iltre min nye stilling på denne siden av årsskiftet,» skriver den tidligere helseministeren.

LES OGSÅ: – Helt på trynet av Hanssen
Bjarne Håkon Hanssen risikerer kjempebot

Hybelformidling var «vennetjeneste»

Allerede før han gikk av som statsråd fikk han hjelp av sine framtidige partnere i First House til å skaffe seg leilighet på Oslos beste vestkant. Partner i First House og tidligere statssekretær ved Statsministerens kontor, Jan Erik Larsen, hevder overfor TV 2 det var en ren vennetjeneste.

I brevet skriver Hanssen at han i oktober flyttet fra sin kone, og dermed trengte et sted å bo.

«I denne situasjonen ba jeg om hjelp fra min gode venn, Jan-Erik Larsen. Han tipset meg om en person som kunne ha hybler til leie», skriver Hanssen i brevet til Karanteneutvalget.

Han slår tilbake på kritikken om at han gjennom hybelformidlingen og ved å stå oppført som partner på hjemmesidene til First House, allerede er etablert i selskapet.

«Forholdet er altså at jeg ikke leier noe av First House, men at jeg leier en hybel av den samme personen som etter planen skal leie ut kontorlokaler til selskapet. Grunnen til mitt leieforhold har ikke sammenheng med mitt forhold til First House, ut over at det samme persongalleriet var behjelpelig med å løse helt andre og personlige problemer.»

357007

Krever gjennomgang

Opposisjonen på Stortinget krever at statsminister Jens Stoltenberg foretar en gjennomgang av karantenereglene for statsråder og statssekretærer. Bakgrunnen er alle reaksjonene etter Bjarne Håkon Hanssens overgang til PR-bransjen.

– Jeg vil oppfordre statsministeren om å komme på banen. Han bør foreta en gjennomgang av karantenereglene og foreslå endringer på bakgrunn av det, sier stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) til TV 2 Nyhetene.

KrF vil ha lengre karantenetid

KrFs representant i Kontroll- og konstitusjonskomiteen legger ikke skjul på at han mener Bjarne Håkon Hanssen burde fått lengre karantene enn regelverkets maksgrense på seks måneder.

– Jeg vil i utgangpunktet si at det synes å være i minste laget. Nettopp fordi han har lagt føringer på en samhandlingsreformen som har stor betydning, ikke bare for helsenorge, men for alle som er involvert og leverer varer og tjenester til helsenorge. Jeg mener det er god grunn til å se på tiden her.

– Altså at Hanssen bør ha lengre karantenetid enn seks måneder?

– Min personlige vurdering er at seks måneders karantene synes å være i snausete laget, sier Syversen.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil ikke kommentere karantenereglene.

– Nå må først karanteneutvalget håndtere disse sakene. Så kan Stortinget vurdere det de måtte ønske å vurdere, sier Stoltenberg til TV 2 Nyhetene

Karanteneutvalget vil bruke rundt 14 dager på å behandle saken til tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen.