Gunhild Lærum, Lommemann saken (Foto: SCANPIX)
Gunhild Lærum, Lommemann saken (Foto: SCANPIX)
Forsvarer Gunnhild Lærum kom med kraftig kritikk av politi, påtalemyndighet og presse under sitt innlegg i Follo tingrett mandag. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)
Forsvarer Gunnhild Lærum kom med kraftig kritikk av politi, påtalemyndighet og presse under sitt innlegg i Follo tingrett mandag. (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)

– Pressen har hatt et sugerør inn til politiet

Andersens forsvarer refser politiet og pressen i forbindelse med Lommemannen-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da Erik Andersens forsvarer, Gunhild Lærum, startet sin innledning gikk hun rett til angrep på både politiet og medias opptreden i forbindelse med Lommemannen-saken.

– Denne saken har vært styrt, og delvis drevet frem av norsk presse, sa hun.

Følg Lommemann-saken direkte her

Til stede under pågripelsen

Hun reagerer blant annet på at fortrolig informasjon fra avhørene av Andersen har lekket til pressen.

– Pressen i denne saken har hatt et sugerør inn til politiet, sier hun.

Hun trekker blant annet frem at VG var til stede under pågripelsen 11. januar 2008.

– Dere kan tenke dere hvordan dette oppleves av tiltalte.

Lærum mener politi og påtalemyndighet har brukt pressen bevisst i saken, og mener det henger sammen med politiets behov for å finne én person som er den såkalte «Lommemannen».

– Tiltalte har allerede fått den strengeste straff noen kan få. Han har kommet i pressens gapestokk.

Frykter bilder kan ha påvirket vitnene

Forsvareren sier også at hun frykter bildene og omtalen i pressen kan ha påvirket vitnene som skal svare i denne saken. Hun ber retten ta hensyn til dette under vitneforklaringene.

– Noen av de fornærmede har ikke engang vært nede i bukselomma til gjerningsmannen, sier hun.

Hun understreker også at nærhet i tid og sted ikke er det samme som å være skyldig etter tiltalen.

Lærum forteller at hun på flere av tiltalepunktene vil kalle inn vitner som kan gi en beskrivelse av hvem som er gjerningspersonen. Hun mener disse vitnene vil styrke Andersens forklaring.

Ønsker etterforskning av lekkasjene

Også i dagene før rettssaken startet i Follo tingrett mandag har både VG og Bergens Tidende hatt flere oppslag med detaljer fra Erik Andersens politiavhør.

Oppslagene har handlet om at Andersen skal ha brukt Viagra før han forgrep seg på guttene, og at han selv skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep som barn.

Statsadvokaten ønsker at de mange lekkasjene i Lommemannen-saken blir etterforsket av Spesialenheten for politisaker.

– Jeg har kontaktet politimesteren i Follo som har varslet Spesialenheten om lekkasjene. Jeg vil anta at Spesialenheten vil starte etterforskning, sier statsadvokat Per Egil Volledal til TV 2.

300 vitner

Andersen er tiltalt for å ha forgrepet seg på 66 unge gutter. Han har tidligere erkjent befatning med 16 av disse sakene.

De rettsoppnevnte sakkyndige har konkludert med at Erik Andersen er pedofil, og påtalemyndigheten har tatt forbehold om at de vil legge ned påstand om forvaring.

Nærmere 300 vitner skal forklare seg for Follo tingrett. Det er ventet at saken kan vare helt til påske. Det er et stort pressekorps til stede i retten. Rundt 50 journalister, 20 fotografer og seks rettstegnere.