lommemannen_montasje
lommemannen_montasje

Vil etterforske Lommemannen-lekkasjer

Detaljer fra Erik Andersens politiavhør lekket til pressen dagene før rettssaken.

Statsadvokaten ønsker at de mange lekkasjene i Lommemannen-saken blir etterforsket av Spesialenheten for politisaker.

- Jeg har kontaktet politimesteren i Follo som har varslet Spesialenheten om lekkasjene. Jeg vil anta at Spesialenheten vil starte etterforskning, sier statsadvokat Per Egil Volledal til TV 2.

Følg Lommemann-saken direkte her

Detaljer om avhørene

I dagene før rettssaken startet i Follo tingrett mandag har både VG og Bergens Tidende hatt flere oppslag med detaljer fra Erik Andersens politiavhør. Oppslagene har handlet om at Andersen skal ha brukt Viagra før han forgrep seg på guttene, og at han selv skal ha blitt utsatt for seksuelle overgrep som barn.

– Dette er svært alvorlig og vi skulle gjerne ha visst hvem som har gitt fortrolig informasjon til media, sier Volledal til TV 2.

I sitt innledningsforedrag i Follo tingrett i dag minnet statsadvokaten om at en politimann tidligere er dømt for lekkasjer i forbindelse med etterforskningen av den antatte Lommemannen. Politimannen ble fradømt stillingen sin.

Andersen oppgitt over lekkasjene

Advokat Gunhild Lærum som representerer Erik Andersen er svært oppgitt over de mange lekkasjene.

– Min klient er fortvilet over de mange lekkasjene. Hadde han visst at det var så mange svakheter med rettssikkerheten hadde han trolig ikke forklart seg i det hele tatt, sier Lærum til TV 2.

Hun frykter at lekkasjene i Lommemannen-saken vil få konsekvenser for etterforskningen av andre saker.

– Min klient sluttet å gå i avhør på et tidspunkt etter at detaljer fra ett av avhørene ble lekket til media. Jeg frykter personer i fremtiden vil vegre seg mot å forklare seg for politier, sier Lærum.

Til stede under pågripelsen

– Jeg ringte spesialenheten på lørdag på bakgrunn av at opplysninger fra interne politidokumenter ble gjengitt i VG og BT, sier politimester i Follo, Arne Jørgen Olafsen.

– Tror du det har lekket fra politiet?

– Det er vanskelig å se hvem andre som skulle ha et motiv. Jeg liker det ikke. Det burde være unødvendig, men skjer desverre ofte. Det går ut over tilliten mellom partene, sier han.

Også tidligere har Spesialenheten etterforsket lekkasjer i forbindelse med Lommemannen-saken, blant annet fordi VG var til stede under pågripelsen 11. januar 2008. Den gang endte det med henleggelse av saken.

Avventer nærmere redegjørelse

Spesialenheten for politisaker bekrefter overfor tv2nyhetene.no at de har blitt kontaktet av politimesteren i Follo.

– Det jeg kan bekrefte er at Spesialenheten ble kontaktet av politimesteren i Follo i løpet av helga. Vi har ikke blitt kontaktet av Volledal, og avventer nærmner redegjørelse fra statsadvokaten før vi eventuelt vurdere saken nærmere, sier leder i etterforkingsavdeling Øst-Norge i Spesialenheten for politisaker, Liv Øyen.