HELSEKOST? Frokostblandingsprodusenten Kellogg hevder at produktet «Cocoa Krispies» gir bedre immunforsvar. (Foto: Illustrasjon)
HELSEKOST? Frokostblandingsprodusenten Kellogg hevder at produktet «Cocoa Krispies» gir bedre immunforsvar. (Foto: Illustrasjon)

Hevder frokostblanding gir bedre immunforsvar

Kellogg kritiseres for å spille på frykten for svineinfluensa.

– Av alle påstander som har stått trykket på en pakke med frokostblanding, tar denne kaka, sier kostholdsekspert Kelly Brownell ved Yale-universitetet til USA Today om frokostblandingsprodusenten Kelloggs siste kampanje.

Denne sjokofrokostblandingen skal ifølge produsenten Kellogg bidra til å styrke immunforsvaret.
Denne sjokofrokostblandingen skal ifølge produsenten Kellogg bidra til å styrke immunforsvaret.
På pakkene til Kelloggs sjokokrispblanding hevdes det at blandingen «nå hjelper til å styrke ditt barns immunforsvar».

Krever dokumentasjon for påstandene

Dette mener Brownell er det rene skjære nonsens som spiller på frykten for svineinfluensa.

– Følger man denne logikken kan man sprøyte vitaminer på en haug med blader, og hevde at dette styrker immunforsvaret, sier kostholdseksperten.

I forrige uke sendte byadvokaten for San Francisco, Dennis Herrera, et brev til Kellogg og det føderale mat- og legemiddelverket FDA, der det bes om at produsenten må dokumentere påstandene sine.

– Jeg er bekymret for at påstandene om styrket immunforsvar for å selge en sjokoladefrokostblanding kan villede og lure småbarnsforeldre, skriver advokat Herrera i brevet sitt.

Gjør det ikke for å tjene penger

Kellogg hevder at kritikerne tar feil, og viser til at utviklingen av produktet startet før svineinfluensaen ble et problem.

– Det ble ikke skapt for å tjene penger på den nåværende H1N1-situasjonen. Kellogg utviklet dette produktet som en respons til forbrukernes ønske om mer næringsrik mat, sier talspersonen Susanne Norwitz.

Hun refererer til studier som viser at vitaminene A, C og E spiller en viktig rolle for immunforsvaret. Kellogg økte derfor innholdet av disse vitaminene i sine produkter, opplyser Norwitz.

– Ideen om at det å spise sjokofrokostblanding vil holde barn unna svineinfluensaen eller en forkjølelse, gir ingen mening, sier ernæringsprofessor Marion Nestle ved New York-universitetet til USA Today.