Tjostolv Moland og Joshua French under en pause utenfor rettssalen i Kisangani.  (Foto: Meek, Tore/SCANPIX)
Tjostolv Moland og Joshua French under en pause utenfor rettssalen i Kisangani. (Foto: Meek, Tore/SCANPIX)

Moland og French kan bli benådet

Kongolesiske myndigheter skal ha antydet overfor utenriksminister Jonas Gahr Støre at Moland og French kan bli benådet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge VG har Kongos utenriksminister Alexis Thambwe Mwamba lansert tre mulige løsninger på Kongo-saken overfor Støre, forutsatt at nordmennene også blir dømt i ankesaken.

Den ene løsningen er at nordmennene soner hele straffen i Kongo, mens den andre er at de blir overført til Norge etter en viss tids soning i Kongo. Det tredje alternativet er at Moland og French blir benådet etter en soningsperiode i Kongo.

Det er ikke uvanlig at presidenten går inn og benåder straffdømte i Kongo. Kongolesiske myndigheter skal nå ha antydet overfor Norge at president Joseph Kabila kan benåde Moland og French. (Foto: STEPHANE DE SAKUTIN/AFP)
– Vi har fått forståelse for at en benådning etter et begrenset fengselsopphold er et av flere mulige alternativer, sier Støre, som understreker at rettsprosessen må avsluttes først.

Ikke uvanlig med benådning

Kongos president kan benåde fanger uansett hva de er dømt for, i henhold til kongolesisk rettspraksis. Det er heller ikke uvanlig at han bruker benådningsretten.

8. september ble Tjostolv Moland og Joshua French dømt til døden for blant annet drapet på sjåføren Abedi Kasongo og spionasje i det afrikanske landet.

Helt siden dødsdommen falt ved militærtribunalet i Kisangani, har norsk UD hatt kontakt med sentrale kongolesiske myndigheter.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har ved flere anledninger fått forsikringer fra sin kongolesiske kollega om at dødsdommen mot Moland og French ikke vil bli fullbyrdet.

Brev renvasker Moland og French

Tjostolv Moland og Joshua French under en pause utenfor rettssalen i Kisangani. (Foto: Meek, Tore/SCANPIX)
. Denne uken ble ankesaken mot de to nordmennene utsatt nok en gang på grunn av Molands helsetilstand. 28-åringen fra Vegårdshei skal få behandling av psykiatrispesialister som blir hentet inn fra hovedstaden Kinshasa.

Fredag kom det nok en uventet vending i saken da et brev sendt via Norges ambassade i Angola, renvasket nordmennene for drapet på den kongolesiske sjåføren. Kilden bak brevet hevder at det er tre menn fra det militære i Kongo som skal stå bak drapet.

Mener brevet er troverdig

De to dødsdømte nordmennenes norske forsvarer, Morten Furuholmen, er positiv til de nye opplysningene, men er usikker på om beviset vil bli lagt vekt på i ankesaken i Kisangani.

Advokat Morten Furuholmen har ved to anledninger vært i Kongo for å bistå de dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland. (Foto: Meek, Tore/SCANPIX)

– Dette er veldig interessante opplysninger. De er relativt konkrete. De navngir personer som da skal stå bak dette angrepet og som i realiteten da bærer skyld i saken. Det er fra en troverdig kilde, slik jeg forstår er det en juniorekspert i FN. Så dette er opplysninger som er viktige og som styrker saken til Moland og French opp imot drap av denne kongolesiske sjåføren, uttalte de to dødsdømte nordmennenes norske forsvarer, Morten Furuholmen, til TV 2 Nyhetene fredag ettermiddag.

Furuholmen vil nå videreformidle opplysningene til nordmennenes kongolesiske forsvarer Guillaume Likwela i Kongo.

(NTB / TV 2 Nyhetene)