Advokat Morten Furuholmen snakker med pressen etter et rettsmøte i Kisangani, Kongo. (Foto: Meek, Tore/Scanpix)
Advokat Morten Furuholmen snakker med pressen etter et rettsmøte i Kisangani, Kongo. (Foto: Meek, Tore/Scanpix)

Furuholmen: – Dette er veldig interessante opplysninger

Brevet som renvasker Moland og French for drapet på en kongolesisk sjåfør er godt nytt for nordmennenes norske forsvarer.

Dødsdømte Tjostolv Moland og Joshua Frenchs norske advokat, Morten Furuholmen har i dag fått overlevert brevet som renvasker de to nordmennene for drap på den kongolesiske sjåføren Abedi Kasongo. I et brev overlevert til norsk UD hevder en kilde at det var tre navngitte militære som sto bak drapet.

LES OGSÅ: – Kongo-drapet utført av militære

Troverdig

– Dette er veldig interessante opplysninger. De er relativt konkrete. De navngir personer som da skal stå bak dette angrepet og som i realiteten da bærer skyld i saken, sier Furuholmen til TV 2 Nyhetene.

Advokaten mener at opplysningene er å betrakte som troverdige.

PÅ VEI TIL RETTEN: Tjostolv Moland (midten) og Joshua French
  på vei fra fengselet til rettslokalet i Kisangani, 21. oktober. Moland
  ble senere fraktet til sykehus. (Foto: Meek, Tore/Scanpix)
PÅ VEI TIL RETTEN: Tjostolv Moland (midten) og Joshua French på vei fra fengselet til rettslokalet i Kisangani, 21. oktober. Moland ble senere fraktet til sykehus. (Foto: Meek, Tore/Scanpix)
– Det er fra en troverdig kilde, slik jeg forstår er det en juniorekspert i FN. Så dette er opplysninger som er viktige og som styrker saken til Moland og French opp imot drap av denne kongolesiske sjåføren.

UD som fikk overlevert brevet via ambassaden i Angola, har ikke ønsket å kommentere om de har tillit til personen som har skrevet det aktuelle brevet.

– Tar forbehold når det gjelder Kongo

Advokat Morten Furuholmen vil nå viderebringe de nye opplysningene til nordmennenes kongolesiske forsvarer, Guillaume Likwela, men er usikker på om de nye bevisene vil havne i rettssalen.

– Dette vil jeg ta opp med advokaten i Kisangani, jeg er usikker på om prosessystemet i Kongo tillater ny bevisførsel. Men jeg vil bli overrasket hvis det nå ikke blir iverksatt ny etterforskning mot de nye navngitte personene, men jeg tar forbehold når det gjelder Kongo, sier Furuholmen.

Han har gjentatte ganger ikke lagt lokk på sin kritikk av hvordan gjennomføringen av rettssaken har foregått i Kongo. Han har også ved flere anledninger bedt norsk UD om å gripe inn for å hjelpe klientene.

Har ingen sterke forhåpninger

Den norske advokaten har etter han ble hyret inn som forsvarer vært to perioder i Kisangani, hvor han har vært observatør under ankesaken mot Moland og French. Furuholmen har gjentatte ganger uttalt seg kritisk til hvordan rettsprosessen mot nordmennene har blitt gjennomført.

– Jeg har jo fått kritikk for at jeg har sagt det jeg ser og observerer der nede, men jeg får vel være litt diplomatisk i dag. Jeg håper at retten der nede vil ta imot disse opplysningene. Jeg håper at de vil vise interesse og objektivitet overfor dette, men jeg har ingen sterke forhåpninger om det.

SENDT TIL SYKEHUS: Tjostolv Moland ble brakt til sentralsykehuset
  i Kisangani. (Foto: Meek, Tore/Scanpix)
SENDT TIL SYKEHUS: Tjostolv Moland ble brakt til sentralsykehuset i Kisangani. (Foto: Meek, Tore/Scanpix)

Furuholmen er usikker på at de nye opplysningene i det hele tatt vil bli undersøkt.

– Det naturlige nå er jo at man ber om en etterforskning, men det man skal huske på er jo at dette er en mistanke mot militære personer og det er jo en militær domstol som har et økonomisk krav i bunnen – så hvor objektiv og hvor sterk interesse det vil være for det militære etablissement i Kisangani å virkelig etterforske dette her, det er jeg litt usikker på, sier Furuholmen.

Les Fredrik Græsviks blogg: «Norge - En spionnasjon»

Har ikke snakket med kilden selv

Advokaten tror at det vil være en veldig flau episode og en fadese at dødsdommen mot hans klienter, ender opp med at det er de militære selv som står bak hele komplottet.

– Så mye prestisje, så mye forhåndsdom og så mange skapte forventninger om at Moland og French er skyldige, gjør at jeg er usikker på at man her i realiteten vil etterforske dette og komme til bunns i disse sporene som fremgår av dette notatet.

Furuholmen understreker at han selv ikke har vært i kontakt med personen som står bak innholdet i brevet, men at han har oppfattet det slik at både UD og FN-ansatte selv, mener at kilden er troverdig og etterettlig.

Preget av sykdom

Både Moland og French har de siste ukene vært syke av malaria, og ankesaken er utsatt til Moland, som er innlagt på sykehus, er frisk nok til å delta i rettssalen. Dette ble klart da Joshua French møtte alene i retten denne uken.

LES OGSÅ: Retten hevet i påvente av spesialister

For Joshua French har den siste tiden vært preget av flere tunge påkjenninger.

I tillegg til at kameraten Tjostolv Moland ble syk og måtte flyttes fra sentralfengselet til sykehuset, fikk han også selv malaria. Torsdag kveld fikk 27-åringen fra Re meldingen om at bestefaren og misjonærhøvdingen Olav Hodne er død.

I UBALANSE: Tjostolv Moland var aggressiv og virket i psykisk
  ubalanse i retten torsdag 22. oktober. Under rettsmøtet ble det bestemt
  at Moland skulle få legetilsyn samt oppfølging av psykiater. (Foto: Meek,
  Tore/Scanpix)
I UBALANSE: Tjostolv Moland var aggressiv og virket i psykisk ubalanse i retten torsdag 22. oktober. Under rettsmøtet ble det bestemt at Moland skulle få legetilsyn samt oppfølging av psykiater. (Foto: Meek, Tore/Scanpix)

Tidligere denne uken kunne TV 2 avsløre at våpenet som den militære påtalemakten i Kisangani mener nordmennene brukte til å drepe sjåføren, hele tiden har blitt oppbevart utenfor Oslo, og at det derfor ikke kan være drapsvåpenet.

Joshua French og Tjostolv Moland har sittet fengslet i Kisangani siden midten av mai.

Les Fredrik Græsviks blogg: «Norge - En spionnasjon»