Per Arne Moshovd
Per Arne Moshovd

Sykehuset nektet å tro på influensasmitte

Per-Arne Moshovd ble ikke trodd på at han hadde svineinfluensa. Etter to døgn på sykehus ble han sendt rett på isolat da smitten ble konstatert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det jeg reagerer på, er hvilken fare jeg jeg har utgjort for andre, sier Per-Arne Moshovd til TV 2 Nyhetene.

Smittebombe

I to dager lå han på en åpen sengepost på Akershus universitetssykehus i Lørenskog. Legene mente han hadde lungebetennelse. I virkeligheten var det svineinfluensa, slik han selv trodde.

Ann-Kristin Fiskerud sier de forgjeves prøvde å få personalet på Ahus til å sjekke blodprøven for svineinfluensa.
Ann-Kristin Fiskerud sier de forgjeves prøvde å få personalet på Ahus til å sjekke blodprøven for svineinfluensa.

I løpet av den tiden kan han i teorien ha smittet en rekke andre mennesker.

– Jeg synes det er veldig rart om ikke Per-Arne på en eller annen måte har smittet ganske mange, sier kona Ann-Kristin Fiskerud.

I risikogruppen

Det er over to uker siden Per-Arne Moshovd kjente influensasymptomer og oppsøkte legevakta for å teste seg.

Per-Arne har diabetes og er i riskogruppen for svineinfluensa. Han ble raskt mye dårligere og sendt med ambulanse til Akershus universitetssykehus.

– Jeg ble behandlet av en turnuslege. Det tok henne fem minutter å konstatere at jeg hadde ikke svineinfluensa. Hun rev fra meg masken jeg hadde tatt på meg på egen hånd og kastet den i en søppelkasse som ikke var for smitteavfall, sier Moshovd til TV 2 Nyhetene.

Per-Arne Moshovd er nå på beina igjen etter sykdommen.
Per-Arne Moshovd er nå på beina igjen etter sykdommen.

Ikke trodd

Legene mente Per-Arne hadde lungebetennelse og la ham på en avdelingen for hjerte- og lungesyke. Men Per-Arne ble bare dårligere.

– Vi forteller hele tida fra vi kommer til Ahus at han har tatt en test selv, den ligger her på Ahus. Kan dere ikke bare ringe for å høre svaret på den. Det gjør de ikke, sier Ann-Kristin Fiskerud.

Først etter to døgn sjekket sykehuset blodprøven. Per-Arne ble umiddelbart overført til på isolat med diagnosen svineinfluensa.

– Vanskelig å unngå smitte

Ahus vil ikke kommentere episoden. Men sier de tar den alvorlig. De erkjenner at de ikke klarer å unngå smitte inne på sykehuset:

Smittevernoverlege Trygve Olav Tjade ved Ahus sier det kan komme inn pasienter som har svineinfluensa, men som ikke viser typiske symptomer.
Smittevernoverlege Trygve Olav Tjade ved Ahus sier det kan komme inn pasienter som har svineinfluensa, men som ikke viser typiske symptomer.
– Det kan hende at vi har pasienter som ikke har typiske symptomer. Det har vi sett en del tilfeller av. Det kan også være andre lidelser hos pasienten som maskerer svineinfluensa-diagnosen, sier smittevernoverlege Trygve Olav Tjade ved Ahus.

Det har vært flere pasienter som har vært både kritisk syke og som har dødd på Ahus etter å ha fått svineinfluensa.

Kritiserer beredskapen

Per-Arne og kona frykter at det er den dårlige smitteberedskapen de møtte på Ahus som er årsaken til utviklingen.

– Det som undrer oss og som gjør oss bekymret, er at vi ser at ser at stigende antall av mennesker i Norge som dør av svineinfluensa. Det gjør de ikke i andre land, påpeker Ann-Kristin Fiskerud.