janbu_larsen_montasje (Foto: TV 2)
janbu_larsen_montasje (Foto: TV 2)

Ordkrig om svineinfluensa

Åpen krangel mellom legeforeningen og Helsedirektoratet om behandling av influensasyke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helsedirektoratet mener norske leger er for restriktive med å skrive ut Tamiflu. Legeforeningen slår tilbake mot kritikken fra Helsedirektoratet.

– Forundret over uttalelsen

175.000 nordmenn er smittet med svineinfluensa, og 14 er døde. Myndighetenes råd har vært at en stor del skal få Tamiflu. Likevel har kun et fåtall av de syke fått influensamedisinen. På en pressekonferanse torsdag gikk helsedirektøren ut med en klar oppfordring til landets leger, som han mener er for restriktive.

– Vi gjenoppfrisker vårt råd til legene om at man bør foreskrive Tamiflu, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen til TV 2 Nyhetene.

Det opprører Legeforeningen.

– Jeg forundres svært over at man kommer med en slik uttalelse på en pressekonferanse når vi er i dialog om dette, sier generalsekretær Torunn Janbu i Legeforeningen til TV 2 Nyhetene.

Men helsedirektøren og Legeforeningen er klart uenige om betydningen av Tamiflu.

– Det vil føre til at man har kortere sykdom og at man er litt mindre syk og kanskje redusere smittefaren videre, sier Bjørn-Inge Larsen.

Full tillit

Janbu i Legeforeningen mener folk kan ha tillit til at leger skriver ut den medisinen som pasientene trenger. Og hun frykter folk mister tillit til fastlegene.

– Jeg har ringt til Bjørn Inge Larsen – han forsikrer meg om at de har full tillit til fastlegene. Jeg vil si det skulle bare mangle sånn som han står på nå, sier Janbu.

Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog presiserer overfor TV 2 Nyhetene at helsemyndighetene fortsatt har tiltro og tillit til fastlegene.

– Vi har stor tillit til fastlegene våre, men det er en viktig fase vi er inne i denne pandemien. Det er mange som blir smittet, på den andre siden er det mange som blir vaksinert. Det er veldig viktig at vi utnytter alle andre muligheter til å få ned alvorlig sykdom og dødsfall, sier Guldvog.

Regner med økt smitte

Norge har mange ganger flere dødsfall relatert til svineinfluensa enn de andre nordiske landene. Guldvog mener tallene på alvorlige komplikasjoner og dødsfall vil gå ned etter hvert som vaksinasjonen går sin gang.

– Vi kan regne med at en god del vil bli smittet fremover. Samtidig vil vi får vaksinert en stor del av risikobefolkningen. Da vil antallet mennesker som får alvorlig sykdom og dør forhåpentligvis gå ned, sier han til TV 2 Nyhetene.

Fortsatt er det en gåte hvorfor Norge opplever flere dødsfall enn andre land.

– Det kan hende epidemien er kommet lenger her i Norge enn andre steder. Vi leter etter alle mulige årsaker for å forsikre oss om at så få som mulig i Norge får komplikasjoner og dør, sier han.