175.000 SMITTET: Ifølge helsemyndighetene er 175.000 nordmenn smittet av H1N1 viruset. (Foto: Gorm Kallestad)
175.000 SMITTET: Ifølge helsemyndighetene er 175.000 nordmenn smittet av H1N1 viruset. (Foto: Gorm Kallestad)

Tamiflusalget stuper, svineinfluensaen herjer

Ferske tall fra Apotekforeningen avslører kraftig fall i bruken av medisin mot svineinfluensa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Europeiske smittevernmyndigheter frykter tusenvis av nordmenn i verste fall vil dø av svineinfluensa, hvis en like kraftig pandemi som spanskesyken skulle bryte ut, heter det i et nytt ECDC-notat.

Torsdag fikk Norge sitt 14. dødsfall som følge av svineinfluensa. Ifølge de europeiske smittevernmyndighetene kan så mye som 5800 nordmenn dø, heter det i et såkalt worst case scenario fra ECDC.

Fall på over 60 prosent

Ferske tall fra Apotekforeningen viser at omsetningen av Tamiflu næmest har stupt siden august i år, samtidig som om lag 175.000 nordmenn anslås å ha blitt smittet av H1N1-viruset denne høsten.

Salget av Tamiflu er redusert med rundt to tredjedeler etter at svineinfluensaen brøt ut i Norge.

Oppfordrer til mer bruk

Lederen av Influensasenteret i Bergen, Rebekka J. Cox, er overrasket over tallene, og mener det bør tas grep for å bruke Tamiflu i større grad.

– Jeg vil oppfordre til at nordmenn som befinner seg i risikogruppene vil overveie å bruke Tamiflu hvis de først er blitt syke. Vi vet at denne medisinen virker, sier Cox til tv2nyhetene.no.

Folkehelseinistuttets såkalte «vakttårnsystem» har kartlagt
  økningen i andelen av legekonsultasjoner med diagnosen «influensalignende
  sykdom» ble satt.
Folkehelseinistuttets såkalte «vakttårnsystem» har kartlagt økningen i andelen av legekonsultasjoner med diagnosen «influensalignende sykdom» ble satt.
Smittetrenden i Norge vises i grafen til høyre, som er Folkehelseinstituttets registrering av antall diagnoser med influensalignende symptomer ved et utvalg av norske legekontorer.

Fra uke 31 (månedsskiftet juli/august) var det en markant økning i influensatilfellene, og grafen nådde en foreløpig topp i uke 36.

Helsemyndighetenes undersøkelser har sålangt vist at viruset som herjer i Norge er det samme som i andre land.

En mulig forklaring på at viruset har rammet hardere i Norge enn i andre land, var ifølge helsemyndighetene at viruset i Norge var av en annen variant.

– Ikke mer aggressivt virus i Norge

Men Folkehelseinstituttets undersøkelser av virusets arvestoff tyder på at det ikke er tilfelle.

– Så langt er det ingenting som tyder på at viruset er mer aggressivt i Norge enn i resten av Europa, sier overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet torsdag ettermiddag.

Det store spørsmålet er da hvorfor nordmenn blir hardere rammet enn alle andre.

Iversen antar at en del av forklaringen kan ligge i at epidemien er kommet lenger i Norge, men ferske tall fra European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) tyder på at spredningen av sykdommen fortsatt er lav i Norge.

Fra 23.000 til 8 300 pakninger

Tallene for omsetningen av det antivirale legemiddelet Tamiflu viser at salget av Tamiflu er godt over halvert siden august i år.

Det kraftige fallet i salget av medisinen som skal brukes når man har fått svineinfluensa ble synlig i september, da tallene viste en nedgang fra 23.000 pakninger til rundt 14.000 pakninger.

De ferske omsetningstallene tv2nyhetene.no fikk av Apotekforeningen torsdag ettermiddag, viser den samme tendensen:

Tallene fra Apotekforeningen, som har om lag 85 prosent av markedet, viser at det i løpet av de fire siste ukene er blitt solgt drøyt 8 300 pakninger med Tamiflu.

H1N1-viruset har rammet Norge langt hardere enn våre naboland. Målt opp mot antall innbyggere har vi 2,7 dødsfall per én million nordmenn, og det setter Norge på europatoppen.

Tv2nyhetene.no har ikke lykkes i å få en kommentar fra Folkehelseinstituttet om det drastiske fallet i bruken av Tamiflu.