VIRUSET: Slik ser svineinfluensaen ut i mikroskop.  (Foto: HO/AFP)
VIRUSET: Slik ser svineinfluensaen ut i mikroskop. (Foto: HO/AFP)

Samme influensavirus i Norge som i andre land

Viruset som spres Norge er ikke vesentlig forskjellig fra det som finnes i andre land.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

13 mennesker har dødd som følge av svineinfluensaviruset i Norge. Senest onsdag døde en mann i 20-årene av H1N1-viruset.

Til sammenligning har to personer mistet livet som følge av viruset i Sverige. Norske helsemyndigheter vet ikke hvorfor det er slik, og Helsedirektoratet har startet en gransking av alle de 13 dødsfallene for å undersøke om noe har vært gjort feil. En mulig forklaring på den store forskjellen i dødelighet er at viruset i Norge er av en litt annen variant.

LES OGSÅ:

Slik unngår du svineinfluensaen
Så lang tid tar det å bli influensasyk

Likt som i andre land

Men torsdag formiddag melder Folkehelseinstituttet (FHI) at viruset som herjer i Norge er det samme som i andre land.

«Så langt har referanselaboratoriet ved Folkehelseinstituttet ikke påvist noen endringer i virusets gener som kan forklare at så mange har blitt alvorlig syke og dødd i Norge sammenlignet med våre naboland. Viruset som sirkulerer i Norge er ikke vesentlig forskjellig fra det som sirkulerer i andre land,» skriver FHI.

LES OGSÅ: Høye influensa-dødstall bekymrer Folkehelsa

Leter etter mutasjon

Helt siden de første tilfellene av svineinfluensa ble påvist i Norge, har Folkehelseinstituttet mottatt influensavirus fra hele landet til videre undersøkelser.

Virusets arvestoff, RNA, blir detaljundersøkt med såkalt gensekvensering for å lete etter mutasjoner og gensekvenser som kan forklare virusets evne til å gi alvorlig sykdom.