Klubblegen vaksinerte hele ishockeylaget mens risikosyke fremdeles venter. (Foto: AFP)
Klubblegen vaksinerte hele ishockeylaget mens risikosyke fremdeles venter. (Foto: AFP)

Ishockeylaget fikk vaksine, risikosyke må vente

Gravide og kronisk syke i Leksand i Sverige må vente fordi ishockeylaget ble prioritert i vaksinekøen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Byens innbyggerne raser nå over kommunens prioritering. Helsetjenesten i den lille byen valgte å vaksinere de lokale ishockeyheltene mot svineinfluensa, før gravide og andre i risikogruppene.

Tirsdag ble alle ishockeyspillerne i Leksand IF vaksinert av klubbens lege, som også er privatpraktiserende lege i kommunen.

Til tross for at alle i risikogruppene fremdeles venter på å få vaksinert seg, forsvarer legen avgjørelsen.

– Vi har mange astmatikere på laget som har luftveisproblemer. De takler og svetter og risikoen for smitte er stor, sier klubbens lege, Ronny Borelius, til avisa Dalademokraten.

Les også: Samme influensavirus i Norge som i andre land

Tror alle gjør det

Borelius medgir at det også handler om penger for klubben. Leksand IF satser stort og spiller i Allsvenskan, til tross for at kommunen er liten og bare har rundt 6000 innbyggere.

– Sånn gjør de fleste elitelag. Jeg vil også tro at alle topplagene i fotball har vaksinert sine spillere, sier Borelius.

Rosenborg må vente

I Norge har enkeltspillere i topplagene i fotball fått påvist svineinfluensa. I forrige uke sa legen til Rosenborg at de ønsket å få vaksinert laget så fort som mulig, men heller ikke RBK går foran risikogruppen.

– Jeg har forsøkt å bestille vaksine til oss i Rosenborg, men har fått beskjed om at vi ikke får vaksine før risikogruppene har fått sitt, sier RBK-lege Torbjørn Grøntvedt til tv2nyhetene.no.

Legen bestemmer

I Leksand er innbyggerne ikke lite irritert på at spillerne blir prioritert foran alle andre, men klubbens pressetalsmann forsvarer avgjørelsen.

– I og med at det er et ishockeylag, vil man jo at de skal være friske, sier Per Källgren til Aftonbladet.

Planleggingsansvarlig for vaksinering i kommunen står maktesløs og kan ikke gripe inn.

– Det er opp til enhver lege å avgjøre hva som er en risikogruppe, sier Karin Börsholm til avisa Dalademokraten og legger til at hun ikke vil irettesette klubblegen.