Bare Joshua French stilte i retten torsdag.
Bare Joshua French stilte i retten torsdag.

Kongo: Retten satt uten Moland

French skal ha blitt truet av Moland som trodde han var en historisk person.

Legene som har undersøkt Tjostolv Moland, konkluderer med at han er for syk til å møte i retten og må få psykiatrisk hjelp. Bare Joshua French var til stede i retten torsdag.

De tre legene har undersøkt Moland den siste uka.

– Trenger spesialist

Da rettens president, oberst Pascal Moliba, spurte om legemidler kan ha forårsaket tilstanden til Moland, svarte en av legene at det trengs en spesialist for å svare på dette, skriver VG Nett. Noe slikt finnes imidlertid ikke i Kisangani.

Retten forfattet torsdag en anmodning til et mentalsykehus i Kinshasa der det bes om at sykehuset sender tre spesialister til Kisangani. Ifølge retten er det uaktuelt å sende Moland til hovedstaden, skriver Dagbladet.no.

French ble utspurt om sitt forhold til Moland

Joshua French ble spurt om de angivelige uoverensstemmelsene med Tjostolv Moland. French understreket at det ikke er noe ondt blod mellom dem. Moland skal blant annet ha trodd han var en historisk person.

– Vi hadde en vennlig diskusjon, forklarte French, ifølge VG Nett, men i dagene etterpå skal Moland ha truet French.

French fortalte at de to har vært venner lenge, og at han aldri har sett Moland lide av slik sykdom tidligere.

Skylder på norsk diplomat

Regjeringsadvokaten framsatte i ankesaken i Kisangani torsdag en påstand om at det er en norsk diplomat, forsvarer Guillaume Likwela og lege Jean Paul Lombale som har gått sammen om å gjøre Moland syk. Dette ble avvist av Likwela.

Ankesaken ble avbrutt i forrige uke etter at Moland i retten viste tydelige tegn på sykdom. Han ble lagt inn på sykehus og er blitt undersøkt av tre leger oppnevnt av retten.

Både aktor og dommeren har tidligere sagt at de tror Moland spiller syk.

Les Græsviks blogg: – Galskap i Kongo

Marariasyk

Moland fikk en alvorlig marlariasykdom mens han satt fengslet. Malariasykdommen kan angripe hjernen, men også medisinen mot sykdommen kan utløse psykoser.

Det er også en mulighet for at han er blitt rammet av en mer tradisjonell mental lidelse. Han har sittet i fengsel i Kongo i fem og en halv måned under sterkt psykisk press. Moland skal nå være på bedringens vei, men er fortsatt syk.

Joshua French er også på bedringens vei etter å ha fått behandling for en mildere form for malaria.

Dødsdømte

Tjostolv Moland og Joshua French ble i begynnelsen av mai pågrepet i Kongo og mistenkt for drapet på sjåføren sin, Abedi Kasongo. Begge har nektet straffskyld.

8. september ble de to funnet skyldig i drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. Rettssaken gikk i militærdomstolen i Kisangani i Kongo. Begge ble dømt til døden, men anket dommen.

Ankesaken startet 13. oktober i militærdomstolen i Kisangani.

(©NTB/tv2nyhetene.no)