expert 9
expert 9

Redd bildene før det er for sent

Få ting er så surt som å miste alle bildeminnene sine. Slik sikrer du deg.

Du kan ha så mange flotte bilder du bare vil, men den dagen kameraet eller PC-en krasjer kan de være tapt for alltid om du ikke har tatt kopi av dem.

Hos Forbrukerrådet jobber de nå med å kartlegge folks sikkerhetskopirutiner. Den endelige konklusjonen foreløpig ikke klar ennå, men rådgiver Thomas Nortvedt sier til TV 2 hjelper deg folk ikke er gode nok til å sikre datafilene sine.

– Det beste rådet vårt, er å ta sikkerhetskopier ofte. En gang i året er i mange tilfeller altfor sjeldent i mange tilfeller. En annen ting som er viktig å huske på, er at man må lagre filene på to forskjellige enheter.

Bjørn Eirik Loftås i Dinside.no/data er enig. Han sier til TV 2 hjelper deg at man bør ha minst en sikkerhetskopi av bildene.

Vi har fått ekspertene i DinSide.no til å vise de beste måtene å lagre bildene dine.

CD/DVD

Har du et typisk 5-megapikslers digitalkamera, vil du få plass til flere tusen bilder på en 4,7 GB stor DVD-plate.

Fordelen med CD/DVD-backup er at det gir en veldig rimelig og god sikkerhet, og kopiene er enkle å transportere og oppbevare.

Ulempen er at oppdatering av platene er vanskelig, og prosessen krever en del manuelle grep. Dermed blir backupoppgavene lett forsømt, skriver DinSide.no.

Ekstern harddisk

For mange vil det være enklere å oppdatere innholdet på en ekstern harddisk. Har du mange bilder, behøver du ikke å bekymre deg over plassproblemer.

En ekstern harddisk med 500 gigabyte lagringskapasitet fås for under tusenlappen, og kobles enkelt til en ledig USB-port på PC-en din.

For å oppdatere innholdet på en effektiv måte, trenger du et program som tar seg av oppgaven, for eksempel til faste tidspunkter hver natt. Bruker du Windows XP, kan du laste ned SyncToy gratis fra Microsoft. Les mer om dette her.

Ulempen med ekstern harddisk er naturligvis at den må være tilkoblet PC-en når innholdet skal oppdateres, og så lenge den er tilkoblet er den også sårbar for virus og uforsiktig atferd som kan føre til datatap.

Annen PC

Har du hjemmenettverk bestående av to eller flere PC-er? Ha bildene liggende på mer enn én PC, sier ekspertene. En ekstra PC er et godt alternativ til ekstern harddisk, men kanskje ikke fullt så mobilt.

Internettlagring

Et annet alternativ, er å lagre bildene dine på eksterne servere på nettet. Dette blir mer og mer vanlig, og norske forbrukermyndigheter har i samarbeid med IKT-Norge utarbeidet en felles norm for trygg lagring for å sikre forbrukernes rettigheter når bilder blir lagt ut på eksterne servere.

Løsningen er heter OBS! og gjenspeiles i et merke som du bør lete etter på nettsidene til eksterne lagringstjenester.

Denne skal gi deg kontroll over dine data, og lar deg slippe å lese gjennom flere sider med brukervilkår før du legger bildene dine på en annens server.

Her er noen av fordelene ved å lagre bildene dine på en OBS-merket nettside:

  • Sikrer deg at bildene dine er lagret på minst to forskjellige steder hos leverandøren (i tilfelle det ene systemet skulle bli ødelagt)
  • Leverandøren skal ikke se bildene dine, og dersom noen logger seg inn på din konto, blir det automatisk loggført. Denne loggen har du full tilgang til.
  • Kunden skal få beskjed dersom kontoen blir deaktivert, og dette minimum 1 måned i forveien. Når kontoen er lukket skal dataene oppbevares i 30 dager, før de slettes

Les mer om internettlagring her