Kongressmedlem Ginny Brown Waite hevder presidenten må ha Kongressens godkjennelse for å motta Fredsprisen. (Foto: AP)
Kongressmedlem Ginny Brown Waite hevder presidenten må ha Kongressens godkjennelse for å motta Fredsprisen. (Foto: AP)

Hun vil nekte Obama å motta fredsprisen

Ginny Brown-Waite og to andre kongressmedlemmer vil nekte Obama å motta Nobels fredspris uten deres tillatelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et brev til president Barack Obama hevder kongressmedlem Ginny Brown-Waite og to til at Obama ifølge grunnloven må ha Kongressens godkjennelse før han formelt kan motta Fredsprisen.

Brevet er undertegnet av de tre Kongressmedlemmene Ginny Brown-Waite, Cliff Stearns og Ron Paul. Alle fra det republikanske partiet.

Ny tittel fra fremmed stat

De peker på at det i Konstitusjonen, den amerikanske grunnloven, blant annet står at: «Ingen som holder en offisiell tittel skal uten Kongressens godkjenning kunne motta en ny tittel fra en fremmed stat.»

Ettersom Fredsprisen deles ut av representanter som er valgt av Stortinget mener de at Obama dermed mottar en ny tittel fra nettopp en fremmed stat.

«Fredsprisen er ifølge kravene i Konstitusjonens artikkel 1, seksjon 9, opplagt en tittel som presidenten ikke kan motta og bære uten godkjenning fra Kongressen», skriver de i brevet til presidenten.

– Jeg bønnfaller president Obama til å erklære sin hengivenhet til vår Konstitusjon og søke Kongressens tilslutning før han aksepterer og mottar prisen i Oslo i desember, sier Brown-Waite til Fox News.

Den amerikanske grunnloven

Dette er ordlyden i Konstitusjonen, den amerikanske grunnloven, som de tre hevder binder presidenten til Kongressens eventuelle tilslutning til å motta Fredsprisen:

«And no person holding any office of profit or trust under them, shall, without the consent of the Congress, accept of any present, emolument, office or title, of any kind whatever, from any king, prince or foreign state.»