skyter_tjostolv_moland (Foto: TV 2 / Privat)
skyter_tjostolv_moland (Foto: TV 2 / Privat)

Kongo-saken: Fant «drapsvåpenet» utenfor Oslo

TV 2 har sporet opp våpenet retten mener Tjostolv Moland og Joshua French brukte til å drepe sjåføren Abeidi Kasongo.

8. september ble Tjostolv Moland og Joshua French dømt til døden for drap, drapsforsøk, spionasje og våpensmugling.

Skal ha hatt tre våpen med seg

Ifølge retten er det bevist at de hadde med seg tre våpen til Kongo. En hagle som politiet har funnet, et gevær og en ni millimeter pistol. Det er brakt på det rene at hagla ikke er drapsvåpenet. Geværet og pistolen mener etterforskerne i Kongo at Moland og French gjemte i bushen.

I retten ble bilder av de to forsvunne våpnene - pistolen og geværet - lagt frem som bevismateriale.

– På side 21 i dommen har domstolen identifisert drapsvåpenet. Dette er et våpen som referer til et fotografi. Etter det jeg har fått opplyst er det det bilde som er tatt utenfor Gardermoen, og som da viser en softgun, sier nordmennenes norske advokat, Morten Furuholmen.

joshua_french (Foto: TV 2/Privat)
joshua_french (Foto: TV 2/Privat)

Spores tilbake til Skaugum

TV 2 har sporet opp våpnene. De er ikke i Kongo, og har neppe vært der. Pistolen kan spores tilbake til det norske kronprinsparets bolig på Skaugum. Høsten 2006 tjenestegjorde Tjostolv Moland i Garden. Inne i vaktbua på Skaugum sier Moland at han tok et bilde med mobiltelefonen. Et bilde av en pistol av typen Glock 9mm. Det bildet bidro til å få Moland dømt til døden.

Kilder i Forsvaret bekrefter overfor TV 2 at det var en pistol av samme type på Skaugum i perioden Moland tjenestegjorde der. Den pistolen er ikke meldt savnet, og skal fortsatt være i Forsvarets besittelse.

Det andre våpenet, som politiet i Kongo mener er drapsvåpenet, fikk TV 2 tilgang til i en skog et par mil sør for Oslo tirsdag. Serienummeret på geværet er identisk med serienummeret på geværet Moland og French poserer med.

Dette er en softgun - et våpen som brukes til å skyte gummikuler med, ikke skarpe skudd. Det kan derfor ikke være drapsvåpenet.

skytepang_close (Foto: TV 2)
skytepang_close (Foto: TV 2)