bjarne_haakon_hanssen (Foto: TV 2)
bjarne_haakon_hanssen (Foto: TV 2)

– Ligner politisk korrupsjon

Reaksjonene på at Bjarne Håkon Hanssen skal bli lobbyist er sterke. Statsviter mener det ligner korrupsjon.

Politikere som går over til næringslivet har plikt til å la Karanteneutvalget vurdere om de skal ha karantene før jobbskiftet. Men Bjarne Håkon Hanssen har ennå ikke sendt noen slik søknad.

– Det er folk som jeg har tillit til som vil starte et nytt rådgivningsselskap, har Hanssen tidligere sagt til TV 2 Nyhetene.

– I loven kalles det korrupsjon

Tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen skal bli PR-rådgiver. Blant dem som skal inn i det nye selskapet First House er i også de tidligere statssekretærene Jan Erik Larsen og Ketil Lindseth. Reaksjonene på at Hanssen går rett fra politikken til lobbyvirksomhet er sterke.

– Jeg vil si det så sterkt at han misbruker sin politiske innflytelse til å fremme private interesser. Det er det som i korrupsjonslovgivningen kalles politisk korrupsjon, sier statsviter Torstein Hjellum til TV 2 Nyhetene.

– Bør ha to års karantene

Senterpartiveteranen Per Olaf Lundteigen er også kritisk til at toppolitikere blir PR-folk.

– Det at han bruker sin innside kunnskap til å gjøre seg selv rik og sine rike oppdragsgivere enda rikere, er noe jeg ikke har noen sans for og som det må bli slutt på. Det bør innføres karantene på minst to år snarest, sier Lundteigen.

thorstein_hjellum (Foto: TV 2)
thorstein_hjellum (Foto: TV 2)

Det har ikke lykkes TV 2 å komme i kontakt med Bjarne Håkon Hanssen. Mens hans tidligere statssekretær i Helsedepartementet, men ekssjefen Jens Stoltenberg tar ham i forsvar.

– Så lenge han føger spillereglene som gjelder er det noe han må avgjøre selv. Stortinget har vedtatt regler der det kan ilegges karantene, men dette er det Karanteneutvalget som skal fastsette, sier statsministeren til TV 2 Nyhetene.

Hanssens kommende PR-partner Ketil Lindset avviser kritikken fra Hjellum og Lundteigen.

– Jeg synes det er veldig viktig å ha en debatt i Norge om hvordan overgangen fra politikk til næringslivet skal være og at man har veldig klare og tydelige rammer for det. Men jeg synes en del av kritikken som er kommet fra enkeltpersoner tenderer til å være temmelig useriøs, sier Lindseth.

– Useriøst

Lindset mener Lundteigen tar feil.

– Det får stå for Lundteigens egen regning. Men for oss er det veldig viktig at vi skal forholde oss til de reglene og utfallet av det Karanteneutvalget bestemmer, sier Lindseth.

Karanteneutvalget ledes av advokat Endre Skjørestad. Men han har så langt ikke fått noen søknad fra Bjarne Håkon Hanssen, slik reglene krever.

– Reglene er slik at man må inngi melding til Karanteneutvalget senest tre uker før man skal begynne i ny jobb for å få vurdert om det skal gis karantene eller saksforbud. Noen slik melding har det ikke kommet til utvalget, sier Endre Skjørestad.