Politiker pr
Politiker pr

Problematisk overgang?

Hvor problematisk er det at tidligere toppolitikere blir lobbyister? spør Tabloid i kveld.

Kan tidligere toppolitikere jobbe som lobbyister i det private næringsliv? Si din mening nederst i artikkelen.

Problemstillingen er aktualisert ved at tidligere statsråd Bjarne Håkon Hanssen, og to av hans tidligere statssekretærer, nå går inn i det relativt nyetablerte PR-byrået First House.

Og reaksjonene har ikke latt vente på seg. Senterpartiets Per Olaf Lundteigen uttalte i dagens Dagbladet at Hanssen har tråkket over en etisk grense og burde få to års karantene før han kan begynne i den nye jobben.

– Usmakelig

Dette er Rødt-leder Torstein Dahle langt på vei enig i.

– Det å skulle leve av en type kontaktvirksomhet hvor man bruker sitt kjennskap til det politisk system for å stille det til disposisjon for folk med penger er usmakelig. I og med at man skal leve av det, så kommer det til være en høy timepris. Ergo er det de som har råd til å betale som kommer til å ha nytte av erfaringen de har skaffet seg som folkevalgte, sier Dahle.

Ketil Lindseth er den ene statssekretæren som nå følger Hanssen til First House. Han er enig i at det må være tydelige regler når man går fra politikk til næringsliv. Samtidig setter han spørsmålstegn ved hvorvidt det er riktig å hindre slike som ham selv, som tidligere har jobbet i næringslivet, å fortsette karrieren der.

– Blir det umulig for politikere å gå tilbake til næringslivet, så er ikke det bra.

Kan tidligere toppolitikere jobbe som lobbyister i det private næringsliv? Si din mening