Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Danmark har en toksikolog, en allergioverlege og en frisør testet seks av de mest solgte hårsprayene. Resultatet er ikke bare en frisyre som holder i stiv kuling. Det viser at flere hårsprayer inneholder så mange kjemikalier at de er direkte helseskadelige, skriver det danske magasinet 24timer.

Se også: Hvilken rynkekrem er den beste? Se testen her

Se også: Test av maskara

En velkjent versting fra L´Oréal

Mange forbinder hårspray med den gullbelagte Elnett-boksen fra L´Oréal. Den har vært på markedet og mange baderomshyller i årtier, og legger et stivt lokk på frisyren som dermed tåler mye motvind og mange regndråper.

Men denne sprayen er også testens ultimate taper og inneholder verdens mest allergifremkallende stoff, nemlig duftstoffet Evernia prunastri.

Kjemiekspert i det danke Forbrukerrådet, Claus Jørgensen, er rystet.

-Man kan spørre seg hvorfor den inneholder parfyme. Mange kosmetiske produkter inneholder parfyme, men det har ingen funksjon. Som forbruker skal man huske at man blir utsatt for forskjellige stoffer fra alle kanter, og hvis man har parfymeallergi er hårspray enda mer risikofylt fordi den spres i lufta, sier han.

Informasjonssjefen i L´Oréal, Sonja Kristensen, beklager at Elnett Satin scorer lavest i testen, men vil ikke si annet enn følgende:

-Hvis man ikke tåler bestemte stoffer, skal man se på deklarasjonen og forsøke å unngå dem. Ellers vil jeg anbefale at man ringer til vår kundeservice hvis man har spørsmål.

Kjemikaliebomber

Testen viste også at hele fem av de seks testede produktene inneholder kjemikalier og allergifremkallende stoffer. Det er kritisk siden hårsprayen opptas i kroppen gjennom huden og luftveiene, sier ekspertene.

-Når man bruker hårspray, blir dampene og de små partiklene spredt i alle retninger. Det vil si at kjemikaliene som sprayen inneholder, legger seg på huden og finner sin vei gjennom luftveiene når man puster inn. Partiklene er så små at de kan komme langt ned i luftveiene og lettere bli tatt opp i kroppen, sier Elisabeth Paludan fra Miljøstyrelsens kjemikalieenhet i Danmark. Hun anbefaler å velge andre hårprodukter framfor hårspray.

Se TV 2 hjelper deg hver torsdag kl. 20.30