Svineinfluensavaksine tilbys nå til alle nordmenn, men mange er skeptiske til den. (Foto: Hommedal, Marit/Scanpix)
Svineinfluensavaksine tilbys nå til alle nordmenn, men mange er skeptiske til den. (Foto: Hommedal, Marit/Scanpix)

Nordmenn mer skeptiske til svinevaksine

65 prosent av svenskene vil vaksinere seg mot svineinfluensa. Bare to av ti nordmenn sier det samme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Norge raser debatten om det trygt å ta vaksine mot svineinfluensa. Argumentene mot å ta vaksinen, går blant annet på at vaksinen inneholder kvikksølv.

I Oslo og flere andre norske byer har aktivister hengt opp plakater hvor blant andre gravide advares mot å ta vaksinen. «Kvikksølvforbindelsen kan selv i svært små mengder gi varige utviklingsskader hos foster og barn», het det blant annet på plakatene.

Les mer: Advarer mot svineinfluensa-vaksinen

Helsemyndighetene svarte med å slå fast at sykdommen er langt farligere enn vaksineren. Før helgen gikk helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ut og anbefalte alle å vaksinere seg mot svineinfluensa.

Les saken: – Anbefaler hele befolkningen å vaksinere seg

Tilbyr vaksine til alle

I Sverige har man også gått ut med et tilbud til alle om å vaksinere seg. Myndighetene har kjøpt inn 18 millioner doser til en befolkning på 9,3 millioner.

Også hos våre naboer i øst debatteres det hvorvidt man bør ta vaksinen eller ei. Avisa Expressen fortalte mandag at rykter om farlige bivirkninger blant innvandrermiljøer i Malmö og andre svenske fører til at foreldre vegrer seg for å la barna vaksinere seg.

Likevel er svensker langt mer positive til vaksinen enn nordmenn. Socialstyrelsen har to ganger spurt befolkningen om de vil la seg vaksinere mot svineinfluensa.

Flertallet positive

I den første undersøkelsen fra månedsskiftet juli/august svarte 72 prosent at de ville vaksinere seg. I den siste undersøkelsen, som ble publisert 22. oktober, sier 65 prosent at de vil vaksinere seg.

– Viljen har minsket med sju prosent, men jeg tror på en oppgang nå når vaksinasjonene har startet rundt om i landet, uttaler avdelingssjef Anders Tagnell i Socialstyrelsen til deres nettsted.

Frykter bivirkninger

I Norge er skepsisen atskillig større. I en undersøkelse Aftenposten publiserte 20. oktober, sa bare 21 prosent ja til å ta vaksinen. Hele 64 prosent sa at de ikke ville vaksinere seg i undersøkelsen som Respons sto bak.

Les mer: Seks av ti sier nei til svineinfluensa-vaksine

20 prosent svarte at de var redde for bivirkninger, mens 20 prosent menter svineinfluensaen ikke var farlig nok. Overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet likte ikke resultatene.

– Dette er alvorlige meldinger som gjør at det er god grunn til å la seg vaksinere selv om man ikke tilhører en av risikogruppene. Selv kommer jeg uten tvil til å ta vaksinen, og jeg vil råde alle mine nærmeste til å gjøre det samme, sa Iversen.