Mødrene til de to dødsdømte nordmennene i Kongo, Mathilde Moland (til v.) og Kari Hilde French (til h.) kjemper sin egen kamp via nettstedet freemolandandfrench.com. (Foto: Scanpix / TV 2)
Mødrene til de to dødsdømte nordmennene i Kongo, Mathilde Moland (til v.) og Kari Hilde French (til h.) kjemper sin egen kamp via nettstedet freemolandandfrench.com. (Foto: Scanpix / TV 2)

Kjemper på nett for sine dødsdømte sønner

Familiene til Moland og French har startet egen nettside for å hjelpe de dødsdømte nordmennene.

– På noen dager har mer enn 55.000 vært inne på siden. Hensikten er å fortelle ting fra vårt ståsted, og komme med de siste nyhetene vi har, sier Kari Hilde French til TV 2 om nettsiden www.freemolandandfrench.com.

Hun sier at de ved å starte opp nettsiden, har klart å etterkomme et viktig ønske fra de fengslede nordmennene i Kongo.

– Ønsket fra Tjostolv og Joshua er å prøve å hjelpe medfanger i alle fengsler, Rune Edvardsens organisasjon skal organisere det hele, sier moren til Joshua French som skriver dette om at de to vennene er blitt skilt fra hverandre etter at Moland måtte få legebehandling.

Tjostolv Moland og Joshua French på vei fra fengselet til rettslokalet i Kisangani.  (Foto: Tore Meek)
Tjostolv Moland og Joshua French på vei fra fengselet til rettslokalet i Kisangani. (Foto: Tore Meek)

Jeg spurte ham igjen om han var trygg nok i fengselet uten Tjostolv. Til dette svarte han at fanger kommer hver eneste dag og takker ham for nødmaten vi fikk inn i fengselet denne uken som gikk. Medfangene er også redde for at de to nordmennene skal dra fra fengselet de er i nå. Tjostolv og Joshua har kanskje betydd mye for en del av sine medfanger.

LES OGSÅ: French nekter moren å reise til Kongo

Ikke til korrupsjon

På nettsiden informerer familiene til Moland og French om støttekontoen som er opprettet for å samle inn til nødvendigheter som mat, myggnetting og drikke. Det understrekes at innsamlede penger ikke skal brukes til korrupsjon.

– Alle pengene som kommer inn, vil gå uavkortet til mat, vann, medisiner, lege, advokathjelp og andre nødvendige utgifter for å få guttene trygt hjem. Pengene vil ikke gå til korrupsjon, skriver Hannah French.

Tjostolv Moland og Joshua French deler ifølge familiene det de har med sine medfanger, og skal blant annet ha kjøpt inn en sekk med ris til vaktene.

Og familiene har fått sendt ned bøker for at Moland og French skal holde seg mentalt aktive, den siste boken som ble sendt har tittelen «Where there is a doctor».

Roser og riser mediene

På nettsiden kritiseres mediene for å ha gjort livet vanskeligere for Moland og French.

– Hvis hver eneste overskrift og hver eneste løgn, halvsannhet og sannhet skulle gå inn på oss, ville vi ikke holde ut. Vi må beskytte oss så det ikke går inn på oss, sier Kari Hilde French om det massive medietrykket i denne saken.

Dette skriver familiene til Moland og French om medienes rolle:

Media har på ett vis sannsynligvis reddet livet til Joshua og Tjostolv. Det at de fort kom på banen med at to nordmenn var fengslet i Kongo, kan ha fått kongoleserne til å tenke seg om to ganger før de gjorde noe dumt. De har på en måte beskyttet guttene, ved å være tilstede, filme og dokumentere. Vi har satt stor pris på dette.

Dessverre klarte ikke media å gi seg når det tok slutt på «dramaet» i Kongo. De har i det siste dratt ut så mye de kan, overalt, for å skaffe seg en ny forside, for å selge aviser. Mye av det som står i media er løgn.