Kari Hilde French (Foto: TV 2)
Kari Hilde French (Foto: TV 2)

French nekter moren å reise til Kongo

– Joshua ga veldig streng beskjed, forteller Kari Hilde French.

Joshua Frenchs mor, Kari Hilde French, sier til TV 2 Nyhetskanalen at hun snakket med sønnen søndag,

– Han følte seg ikke helt bra, og lurte på om han hadde fått malaria. Jeg ringte UD søndag kveld, og de hadde ingen informasjon å gi meg. Da jeg snakket med ham, hadde han verken sett lege eller fått medisiner, sier French.

Reiser ikke ned til Kongo

Tjostolv Molands mor har vurdert å reise ned til Kisangani, men Kari Hilde French sier at hun ikke kommer til å gjøre det.

– Vi har også tenkt på å sende ned en i familien ned sammen med Rune Edvardsen og hans delegasjon, men Joshua ga veldig streng beskjed søndag om at han ikke ville ha oss ned av sikkerhetsgrunner, sier Kari Hilde French til TV 2 Nyhetskanalen.

– Jeg tror han synes det blir en ekstra bekymring for ham om vi kommer, mener moren.

Hun legger ikke skjul på at hun helst ville vært i Kisangani for å hjelpe sønnen sin.

– Skulle gjerne vært der

– Jeg skulle gjerne ha vært der som mor for å se til ham, men vi respekterer hans beslutning. Men jeg må si at hvis han hadde vært like syk som det Tjostolv har vært, hadde jeg reist uansett, innrømmer Kari Hilde French.

Kari Hilde French ser på sønnen Joshua og Tjostolv som to eventyrere som ønsker å utrette noe.

– Jeg har ofte tenkt at hvis min sønn hadde levd for 100-150 år siden, kunne han vært en berømt oppdagelsesreisende eller blant de første som dro til USA - eller han kunne til og med vært en berømt misjonær, sier French.

– Er ikke drapstyper

På spørsmål om hun tror at Moland og French er i stand til å drepe, svarer hun at hun tror det - hvis de arbeidet i Forsvaret og ble bedt av befalet om å gå inn i kamp.

– Men de er ikke drapstyper som bare går og dreper uten motiv, sier hun.

Hun tror ikke et øyeblikk på at hennes sønn og Tjostolv Moland skal ha vært med på å drepe sjåføren, slik den kongolesiske militærdomstolen påstår.